Peđa Obradović pisao je "Srž" do poslednjeg trena: Večeras je promocija knjige koju nije dočekao 1Foto N1

Posthumno objavljena knjiga „Srž“ novinara Peđe Obradovića biće predstavljena večeras u 18 časova, u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC, saopštila je izdavačka kuća „Laguna“.

Roman „Srž“ je dirljiva, uzbudljiva autobiografska priča jednog od naših najangažovanijih i najpoznatijih novinara, koji je preminuo 5. maja ove godine, u 48. godini, i nije dočekao izlazak svoje knjige.

A pisao je do poslednjeg trena, boreći se i sa teškom bolešću, radovao se susretu sa čitaocima… Kroz romana „Srž“ oni će saznati njegovu priču sada, kad Obradović, nažalost, više nije sa nama.

Na večerašnjoj promociji u knjižari Delfi o knjizi će govoriti Peđini prijatelji i kolege: Tatjana Aleksić, novinarka, Igor Božić, direktor TV N1, i Marjan Čakarević, urednik knjige.

Roman „Srž“ počinje trenutkom kada pripovedača udaraju kola i lome mu obe noge. Ispostavlja se da se saobraćajni udes dešava onda kad Peđa treba da se vrati na posao posle dvogodišnje borbe s leukemijom. Osuđenom na bolnički krevet, ništa drugo mu ne preostaje do da ispiše priču o svojoj dvogodišnjoj borbi, navode iz „Lagune“.

Scene lečenja smenjuju se sa porodičnim pričama, nemoć i očaj sa slikama retkog prijateljstva i zahvalnosti.

S elegantnim (auto)ironičnim otklonima i diskretnim i mudrim zaključcima o prostoru i vremenu u kojima živi, Peđa Obradović čitaoca suočava s njegovim željama, i njihovim stvarnim razlozima, s mogućnostima, koje zapravo nikada nisu male, kao i s granicama, koje se, ponekad, neopazice, pređu da bi se došlo do sebe.

Peđa Obradović do poslednjeg trena nije samo pisao „Srž“, već je uređivao Dnevnik N1, a novinarstvom je počeo da se bavi 1998. u „Blicu“.
Radio je kao reporter, novinar i urednik u TV B92 i Birnu. Osvojio je i Gran pri „Laza Kostić“ Međunarodnog festivala reportaža u Somboru.

Bio je autor nekoliko TV reportaža i dva dokumentarna filma, a govorio je da je za njega najveći profesionalni uspeh kada mu kolege kažu da im nedostaje. Voleo je da piše priče koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim, a nije sačekao da mu knjiga „Srž“, u izdanju Lagune, bude objavljena 10. maja.

Kao najveće dostignuće u životu, kako je voleo da kaže, iza Peđe je ostala njegova porodica – troje dece i supruga Dragana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari