Pedro AlmodovarFoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Reditelj Pedro Almodovar dobitnik je prestižnog Zlatnog lava za najbolji film na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, za ostvarenje The Room Next Door.

Prema pisanju svetskih medija, žiri 81. izdanja festivala vodio je dugotrajnu raspravu pred donošenje konačne odluke o ovogodišnjem pobedniku, dok su mediji i kritičari spekulisali pobedu ratne drame The Brutalist, u režiji Brejdija Korbeta.

Međutim, dugotrajne su bile i ovacije za Almodovarov film The Room Next Door – čitavih 18 minuta, najduže u novijoj istoriji festivala u Veneciji.

Prethodno je Almodovar na ovom festivalu 2019. godine ovenčan nagradom za životno delo, za svoje hrabre, drske i često duhovite filmove.

Ovog reditelja uvek prate njegove muze i fetiš glumice poput Karmen Maura, Viktorija Abril, Penelope Kruz … poznate kao „chicas Almodovar“ tj. Almodovarove devojke. Sada, u ovenčanom i prvom ostvarenju španskog reditelja na engleskom jeziku – The Room Next Door, glavne ženske uloge igraju dive Džulijen Mur i Tilda Svinton.

Njima je Almodovar posvetio nagradu, naglašavajući da je film o ženama i njihovim životnim putevima.

The Room Next Door priča priču o dve prijateljice, a kroz njih Almodovar zagovara legalnu primenu eutanazije.

„Verujem da čist i dostojanstven pozdrav sa ovim svetom osnovno pravo svakog ljudskog bića. To nije političko, već ljudsko pitanje“, istakao je 74-godišnji reditelj prilikom uručenja nagrade.

Pedro Almodovar rođen je 1949. u regiji La Manča, u centralnom delu Španije. Sa 16 godina odlazi u Madrid i zapošljava se u telefonskoj kompaniji kako bi pribavio sredstva za opremu za snimanje. Tek nakon smrti Franka i kraja njegove diktature, za vreme koje je film u Španiji bio cenzurisan, kreće Almodovarov proboj u kinematografiji.

Almodovarovu estetiku i delo karakteriše pop kultura i muzika, blještavi dekor i jake boje, konzumiranje opijata, kvir kultura i erotika kao i satiričan humor, kritika crkve, pitanje identiteta i egzistencijalna i emotivna pitanja i složene ljudske priče.

Spada među reditelje koji su najsnažnije dali topao ljudski glas trans osobama. Njegova majka sa kojom je imao blizak odnos ostaje trajna inspiracija i jedna od centralnih figura njegovog života.

Reditelj je od 2002. godine u vezi je sa glumcem i fotografom Ferdinandom Iglesijasom.

Samo neki od njegovih kultnih filmova su: Sve o mojoj majci, Koža u kojoj živim, Žene na ivici nervnog sloma, Loše vaspitanje, Bol i slava …

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari