Međunarodni festival pozorišta za decu, 14. po redu, završen je u subotu svečanom dodelom nagrada najboljim predstavama i rediteljima. Prema odluci žirija, koji su činili predsednik prof. dr Henrik Jurkovski, teatrolog iz Poljske, dr Luko Paljetak, književnik iz Hrvatske, Hartmut Tof, kritičar iz Nemačke, Viktor Klimčuk, reditelj iz Belorusije i mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Srbije, za najbolju predstavu u celini proglašena je austrijska „Pepeljuga“ u režiji Jakuba Krofta, koju je izvelo dečije pozorište „Moki“ iz Beča.

Međunarodni festival pozorišta za decu, 14. po redu, završen je u subotu svečanom dodelom nagrada najboljim predstavama i rediteljima. Prema odluci žirija, koji su činili predsednik prof. dr Henrik Jurkovski, teatrolog iz Poljske, dr Luko Paljetak, književnik iz Hrvatske, Hartmut Tof, kritičar iz Nemačke, Viktor Klimčuk, reditelj iz Belorusije i mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Srbije, za najbolju predstavu u celini proglašena je austrijska „Pepeljuga“ u režiji Jakuba Krofta, koju je izvelo dečije pozorište „Moki“ iz Beča. Pozorište K 3 iz Bjalistoka u Poljskoj, sa predstavom ITD, dobitnik je specijalne nagrade za stvaralaštvo i fantaziju, dok je priznanje za najboljeg reditelja Festivala poneo Tomaš Dvoržak, autor predstave „Tri musketara“ Alfa Teatra iz Plzena. Nagrada za najbolju scenografiju dodeljena je Olegu Žugžgiju za scensko rešenje „Tragedije o Magbetu“ pozorišta iz Belorusije, za najbolju muziku nagrađen je Robert Altman, koji je autor muzike u predstavi „Pepeljuge“ pozorišta iz Beča, a Enidu Bjerklund žiri je nagradio za izradu lutaka u predstavi „Starac i magarac“ pozorišta iz Švedske.

Iransko pozorište lutaka u Beogradu

Lutkarsko pozorište iz Irana „Jabukovo drvo“, koje je učestvovalo na proteklom 14. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, gostovaće naredna dva dana i u Beogradu sa predstavom „Ćelavi heroj“. Iransko pozorište gostovaće danas u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ i AKUD „Gradimir“, a 29. maja nastupiće i na sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“ u Zemunu. SEECULT.org

Na završetku festivala dodeljeno je takođe i sedam ravnopravnih glumačkih nagrada. Dobitnici su Peter Miber iz Nemačke, Georg Spasov iz Bugarske, Oleg Mironov iz Rusije, Martin Bartušek iz Češke, Larisa Mikulič i Ivan Boruk iz Belorusije, kao i celokupan ansambl hrvatske predstave „Lepeza mladosti“.
Posebno priznanje „Mali princ“, koje se dodeljuje za celokupan doprinos dečjem pozorišnom stvaralaštvu ove godine dobili su Branko Milićević i Viktor Klimčuk.
Tokom festivala, koji je trajao ukupno šest dana, prikazane su 24 predstave iz 23 zemlje sveta u zvaničnoj konkurenciji. Festival je, međutim, imao i nezvanične manifestacije tokom čitavog dana, koje su se odvijale na nekoliko pozorišnih scena, kao i na otvorenom, u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari