Obrok na otvorenom i razgovor za stolom za 200 pozvanih učesnika: Performans „The Meal“ ispred KCB-a 1Foto; 60. Oktobarski salon/ Promo

Performansom 70 x 7 „The Meal“, to jest, obrokom na otvorenom na koji je pozvano 200 učesnika, danas u 14 sati ispred Kulturnog centra Beograda nezvanično  bi trebalo da počne  60. jubilarni Oktobarski salon.

Reč je o 47 izdanju performansa „The Meal“ koji su još devedesetih počeli da rade umetnički tandem Lusi i Horhe Orta na različitim mestima širom sveta sa idejom da se na zajedničkom obroku otvoreno diskutuje o gorućim pitanjima koje se tiču određene lokalne zajednice, bilo da je reč o ekologiji, problemu gladi ili kulturnoj politici.

Otvoreni razgovor između učesnika ne bi trebalo da se snima, već je poenta upravo u tome da učesnici diskusije budu glasnici poruka, ideja, nekada i zaključaka koji su razmenjeni u razgovoru tokom obroka.

Na obrok ili ručak 60. jubilarnog „Oktobarca“, koji već godinama nema svoj izlagački prostor, pozvano je 200 učesnika iz različitih umetničkih udruženja, institucija, kolektiva, predstavnika Grada, Ministarstva, medija iz Srbije i inostranstva, a tema  razgovora za stolom trebalo bi da bude kulturna politika, moguće strategije za dobijanje više prostora za rad umetnika, povezivanje različitih sektora, značajnije učešće predstavnika umetničke zajednice u urbanističkom planiranju i pravima na grad.

Obrok na otvorenom i razgovor za stolom za 200 pozvanih učesnika: Performans „The Meal“ ispred KCB-a 2
Foto: A.Ć.

Performans  The Meal  je deo selekcije kustoskog para Lorenca Balbija i Dobrile Denegri i njihove koncepcije pod naslovom „Trag“.

U najkraćem, perfromans je inspirisan tekstovima jednog od članova grupe Orta, Horhe Orte, koje je zapisivao u periodu od 1973. do 1978. godine, opisujući realnost sa kojom su se umetnici suočavali tokom diktature u Argentini.

Prvi put ovaj performans  izveden je 1997. godine, a u Beogradu će biti održano njegovo 47.  izdanje.

Pitanja koja će biti razmatrana u razgovoru  po prvi put će biti odštampana na tkaninama koje će biti na stolovima i to u posebnoj tehnici derrame – koja na španskom označava protok, izlivanje, curenje – simbolički nagoveštavajući da stvari izmiču kontroli i da su okolnosti u kojima živimo i radimo teške.

Obrok na otvorenom i razgovor za stolom za 200 pozvanih učesnika: Performans „The Meal“ ispred KCB-a 3
Foto: A.Ć.

Nakon obroka, pored jedinstvenog iskustva, ostaju salvete sa posebnim pitanjem koje su za ovu priliku izradile NEpraktične žene.

Ovogodišnji 60. jubilarni Oktobarski salon održava se pod sloganom „Šta ostaje?“  na više lokacija u Beogradu, a izložba se sastoji od tri koncepta tri različita kustoska tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari