Pred čitaocima je novi (dvo)broj časopisa za kulturu Dometi, jesen-zima 2006, odnosno 126-127. broj. Izdavač Dometa, koji izlaze u proleće, leto, jesen i zimu, jeste Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru, a štampanje ovog broja pomogao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu Vojvodine.

Pred čitaocima je novi (dvo)broj časopisa za kulturu Dometi, jesen-zima 2006, odnosno 126-127. broj. Izdavač Dometa, koji izlaze u proleće, leto, jesen i zimu, jeste Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru, a štampanje ovog broja pomogao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu Vojvodine. U rubrici „Reč“ časopis objavljuje priče „Živeti je ponekad visoko“ Đorđa Lebovića (1928-2005) i „Noćne ptice“ Franca Huterera, prevod sa neamačkog Tomislav Bekić. Vredno je napomenuti da je Huterer rođen u Futogu (1925), pohađao je Srpsku gimnaziju u Novom Sadu, završio je Nemačku učiteljsku školu u Vrbasu. Posle rata nastanio se u Nemačkoj, a preminuo je 2002. Objavio je više školskih udžbenika, knjiga za decu i mlade, ogleda i eseja, te pripovedaka čija se radnja mahom odvija na našem podneblju. Pod naslovom „43. beogradski susret pisaca“ Dometi objavljuju pesme autora Tiferet Hakak (Izrael), Balfur Hakak (Izrael), Audabel Babagap (Iran), Ana Santolikuido (Italija), Momir Vojvodić (Crna Gora), Dušan Čolović, Đoko Stojičić, Darinka Vučinić, Radomir Mićunović, Adam Puslojić, Nikola Cincar Poposki, Srba Ignjatović, Predrag Bajo Luković i Milenko Popić. Laza Lazić je autor teksta „Elijahu čuvar jevrejskog groblja“, omaž Đorđu Leboviću, a Sava Babić „Dramski pisac ili romansijer, svejedno“, takođe posvećenog stvaralaštvu Đorđa Lebovića. Raša Perić je autor dve pesme „Dve posvete“. Dometi objavljuju i „Priče iz našeg kvarta“ nobelovca Nagiba Mahfuza, prevod s arapskog Miroslav B. Mitrović.
Rubrika „Povod“ posvećena je „Zlatnom veku“ Miroslava Josića Višnjića, 60 godina života i 40 godina pisanja. Početkom septembra u Somboru je održan „okrugli sto“ o piščevom delu, sva saopštenja biće štampana u zajedničkom zborniku, a autorizovani tekstovi Dragoljuba D. Gajića, Stojana Berbera, Radivoja Stokanova i samog jubilara pojavljuju se u ovom broju Dometa kao somborska časopisna prethodnica knjige. Rubrika „Baština“ donosi tekst Katalin Kaić „Sazrevanje urbane kulture“ i Milana Stepanovića „Jubilej velikog učitelja“ (250 godina od rođenja Avrama Mrazovića). U „Vrednovanjima“ su tekstovi Mihaela Antolovića „Srbi i ideologija liberalizma“, Ljubice Popović Bjelice „Povodom Teslinog jubileja“ i Tihomira Petrovića „Trezvena knjiga“.
I ovaj broj Dometa štampan je u „Krimelu“, Budisava, tiraž 400 primeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari