Pero ZubacFoto: S.G./Wikimedia

Književnu nagradu „Ramonda serbika“, koju tradicionalno dodeljuje Književna kolonija Sićevo za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene srpske književnosti, dobio je pesnik Pero Zubac.

Kako pišu Južne vesti, a poručuju organizatori, nagrada Peri Zupcu će biti uručena 17. septembra u živopisnim predelima Sićevačke klisure nadomak Niša.

Žiri Književne kolonije Sićevo, koji su činili Zoran Živković, prošlogodišnji laureat, Danijela Kostadinović i Aleksandar Kostadinović, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu „Ramonda serbika“ za 2024. godinu za celokupno književno delo i doprinos srpskoj književnosti i kulturi dodeli pesniku, proznom i dramskom piscu, scenaristi, novinaru, književnom i likovnom kritičaru, antologičaru, prevodiocu, javnom i kulturnom radniku Peru Zupcu.

„Pesnik dečje duše, ljubavi, žene i snovidnih vizija, lucidni istraživač u neprekidnoj potrazi za stanjima duha koja se kristališu u kreativni čin, već nekoliko decenija jednako je prisutan u književnosti i kulturi jednim posebnim i autentičnim glasom izraženim u raznovidnom i bogatom opusu, sačinjenom od poetskih i proznih ostvarenja, kritike i esejistike, lirskih studija, parodija, velikog broja antologija i scenarija za filmove i televizijske emisije, knjiga za decu, kolumni u dnevnim listovima i novinama, libreta za balet i operu, prevoda i prepeva sa ruskog, nemačkog, mađarskog, turskog, holandskog, slovenačkog i makedonskog na srpski jezik“, piše u obrazloženju.

Nagrada „Ramonda serbika“ koja se dodeljuje od 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari