Srce Sarajeva za najbolji igrani film 20. Sarajevo film festivala pripalo je turskom ostvarenju „Pesma moje majke“ Erola Mintaša. Reditelju filmu o kurdskim izbeglicama koji žive u predgrađu Istanbula i njihovoj želji za povratkom u rodna mesta, nagrada je dodeljena u subotu, na zatvaranju festivala.

 U obrazloženju žirija, kojim je predsedavao Bela Tar, ocenjeno je da film „Pesma moje majke“ ima „hrabru jednostavnost, čist filmski jezik, izbor da se svakodnevnica prikaže na način koji nam omogućuje da shvatimo i zavolimo likove, te da su autori bili u stanju da se odupru iskušenju komercijalnog filma“.

Specijalnim priznanjem žirija nagrađen gruzijski film „Neveste“ rediteljke Tinatin Kajrishvili „za svoj suptilan kinematografski pristup u pričanju zamršene priče o razdvajanju, patnji, nadi i očaju“.

Glavni glumci ova dva ostvarenja – Fejaz Duman („Pesmu moje majke“) i Mari Kitja („Neveste“) nagrađeni su Srcem Sarajeva za najbolju mušku i žensku ulogu.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju „Goli“ u režiji hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac, dok je specijalna nagrada žirija dodeljena ostvarenju „Ljubavna odiseja“ Tatjane Božić, a „Presuda u Mađarskoj“ u režiji Estera Hajdua nagrađena je priznanjem za ljudska prava. U kategoriji kratkih filmova Srce Sarajevo ponelo je ostvarenje „Kokoška“ Une Gunjak, dok su specijalne nagrade žirija pripale filmovima „Zakloni“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića i „Pogubljenje“ Petre Socs.

Počasno Srce Sarajeva koje je na otvaranju jubilarnog, 20. izdanja festivala, dodeljeno meksičkom glumcu Gaelu Grasiji Bernalu i francuskoj dizajnerki i rediteljki Agnes B., poslednje večeri festivala uručeno je i BiH reditelju Danisu Tanoviću za izuzetan doprinos, afirmaciji i razvoju filmske industrije, te podršci i razvoju SFF-a.

– Najbolja stvar na svetu je uzvraćena ljubav. Ja sam svoje srce dao Sarajevo film festivalu neke davne ratne godine. Ko bi rekao da ćemo 20 godina kasnije opet biti zajedno. Ovo je za mene čast i hvala vam – kazao je slavni oskarovac.

Najbolji igrani film po izboru publike je argentinsko ostvarenje „Divlje priče“, dok je do dokumentaraca najvišu ocenu publike dobio film „Presuda u Mađarskoj“.

Jubilarni SFF oborio je sve rekorde, kako po broju prikazanih filmova, tamo i publike koja je videla projekcije. Tokom devet dana, od 15. do 23. avgusta, festival je pratilo više od 800 novinara iz 35 zemalja i 247 filmova iz 60 država, te više od sto hiljada posetilaca. Publika je osim niza sjajnih ostvarenja imala priliku videti i čuti uživo reditelje poput Majka Lija, Kena Louča, Mišela Azanavisijusa, Majkla Vinterbotoma, glumce Gaela Garsiju Bernala, Berenis Bežo, Melise Lio, i mnoge druge znamenite filmske autore.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra završne večeri nije krio zadovoljstvo onim što je postignuto ove godine.

– Ovo je bilo fantastično izdanje i najbolji festival koji smo imali do sada – kazao je Purivatra.

Jubilarni SFF zvanično je zatvoren projekcijom novog ostvarenja Vudija Alena „Čarolija na mesečini“, kojoj je prisustvovao i glavni glumac Sajmon Mekbarni.

Nagrade za Sinišu Dragina i Milu Turajlić

Pored zvaničnih nagrada festivala, na SFF se tradicionalno dodeljuju i prateća priznanja. Među brojnim nagrađenima našla su se i dva srpska autora. U saradnji SFF sa Evropskom dokumentarističkom mrežom film „Šuma“ Siniše Dragina, koprodukcija Rumunije i Srbije, pripalo je priznanje Talent Grant, dok je novi projekat „Druga strana svega“ Mile Turajlić poneo čak tri nagrade Docu Rough Cut Boutique selekcije – Work in Progres, IDFA nagrada, kao i FIFDH Ženeva nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari