Humanitarni koncert tradicionalne narodne muzike – „Zora“, posvećen pesmama kosovskog ciklusa, biće održan 9. februara od 20 sati u Sava centru, pod pokroviteljstvom Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. Koncert je prvi u nizu događanja iz ciklusa „Muzika regiona“, u okviru projekta Jeka, koji se bavi promovisanjem muzičkog nasleđa južnoslovenskih naroda.

Muzičko blago Kosova predstaviće najznačajniji izvođači tradicionalne i etnomuzike. Pored velikog orkestra Jeka, na koncertu će nastupiti Predrag Gojković, Teodulija, Pavle Aksentijević, Jelena Tomašević, Bora Dugić, Brankica Vasić, Vasil Hadžimanov, Ranko Senić… Na koncertu će, pored dobro poznatih pesama, biti izvedene i manje poznate, one koje spadaju u najlepše južnoslovenske pesme.

– Programom koncerta etnomuzika će biti predstavljena na moderan način. Tokom prethodnih godina sam se uporno trudio da poboljšam etnoscenu u Srbiji i smatram da sam, zajedno sa mnogim izuzetnim muzičarima, učinio veliki pomak, ali i dalje se treba tome ozbiljno posvetiti – naglasio je producent Branko Isaković.

Osnivač etnobenda Teodulija, Ivica Stojanović istakao je da su sve pesme koje će biti izvedene na koncertu veoma inspirativne za obradu i izvođenje.

– Uvek sam se trudio da sve pesme i dalje budu autentične, odnosno, da uspešno spojim autentičnu tradicionalnu muziku sa savremenom. Koncert je rezultat potrebe da sviramo tradicionalnu muziku i da ona nastavi da se razvija. Siguran sam da će publika moći da uživa u muzici koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim – izjavio je Stojanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari