Manifestacija Svetski dan(i) poezije, koja predstavlja autorke i autore iz brojnih evropskih zemalja i Srbije, biće održana od 20. do 23. marta na nekoliko lokacija u Beogradu i Požegi. Tema festivala, koji organizuje Kulturni centar Beograda pod sloganom „Čemu poezija?“, biće mesto i način vrednovanja savremene poezije u obrazovnom sistemu i medijima.

– Prema rečima urednice književnog programa KCB-a Olivere Stošić Rakić, kroz čitanje, diskusije, radionice i performanse, ova manifestacija, koja se odvija 15. put u Beogradu i Srbiji, otvoriće pitanje statusa poezije i književnosti u Srbiji. 

– Do sada su pesnici izvodili svoja dela na krovovima zgrada, u supermarketima, na ulicama, železničkoj stanici, u autobuskom prevozu… Ovog puta pesnici osvajaju škole. Jolanda Kastanjo, Adam Boržič, Nikola Madžirov, Arvis Viguls i Kozmin Perta gostovaće na časovima književnosti u srednjim školama u Beogradu (Filološka, Treća, Šesta i Trinaesta gimnazija) i Požegi (Tehnička škola i Gimnazija „Sveti Sava“). S druge strane, u Kulturnom centru organizujemo radionice Čas za poeziju prema principima aktivne nastave, uz korišćenje interdisciplinarnog pristupa, namenjene srednjoškolcima – kazala je Stošić Rakić dodajući da će tretman savremene poezije u nastavi književnosti biti tema i jedne od diskusija.

Spisateljica za decu Jasminka Petrović, koja će voditi radionicu Čas za poeziju, istakla je da među profesorima ima pojedinaca, poput Ružice Marjanović iz Užica (osnivačica festivala Na pola puta), koji zaista pokušavaju da približe nastavu književnosti deci.

– Današnji svet je tvrd i čvrst materijal. Poezija i književnost za mlade im daju mogućnost da lakše pređu u svet odraslih. Savremena književnost otvara vrata tim ljudima da se poistovete sa tim junacima i lakše uđu u svet odraslih, kroz igru, radost i razmenu. Koliko toga zaista ima u škola, tema je za dugu diskusiju – kazala je Petrovićeva.

Pesnikinja Danica Vukićević istakla je da poznaje mnogo nastavnika književnosti, budući da radi u školi kao bibliotekarka, ali i da se neko vreme bavila nastavom, te da većina njih ne prati savremenu književnost, a posebno ne poeziju.

– Ali ne prate savremenu književnost ni na Filološkom fakultetu. I tamo su stigli do Milorada Pavića i Stevana Raičkovića. Dogodilo mi se jednom da sam se nalazila sa Radmilom Lazić kod škole, i da me je jedan kolega, inače nastavnik srpskog jezika, povezao. Kada sam mu rekla s kim se nalazim, on nije znao ko je to, ali ni za druge savremene autore – objasnila je pesnikinja.  

U KCB-u biće organizovane i diskusije na temu medijskog tretmana književnosti i poezije, kao i vrednovanja poezije u javnom prostoru i književnim nagradama. Govoriće se i o književnosti sredina iz kojih pojedini strani autori dolaze, poput Austrije (Mariana Jungmajer, Tomas Havlik, Ketrin Katrin Humštrajt, Markus Dejzenberger), ali i o celokupnoj evropskoj pesničkoj sceni Jolanda Kastanjo (Španija), Adam Boržič (Češka), Tadeuš Dombrovski (Poljska), Kozmin Perta (Rumunija), Nikola Madžirov (Makedonija), Arvis Viguls (Letonija)).

U čitanjima poezije i brojnim programima učestvovaće i domaći autori: Ana Ristović, Vladimir Đurišić, Ana Marija Grbić, Ana Rostokina, Miloš Živanović, Tomica Ćirić, Tamara Šuškić, Bojan Marković, Vladimir Stojnić, Dragana Mladenović, Goran Korunović, Danilo Lučić, Jasmina Topić, Dragoslava Barzut, Dejan Matić, Ilhan Pačariz, Nadija Rebronja, Vladimir Tabašević i Ivana Maksić.

Budući da se ove godine obeležava 150 godina od rođenja irskog klasika V. B. Jejtsa, na programu će biti i veče posvećeno ovom slavnom autoru, u saradnji sa Beogradskim irskim festivalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari