Dragan Jovanović Danilov, pisac iz Požege, koga su pojedini književni kritičari svrstali među 15 najvećih srpskih pesnika 20. veka, dobitnik je nagrade Velika Bazjaška povelja, koja će mu biti uručena na svečanosti u Temišvaru u Rumuniji, 18. i 19. avgusta, a koja se dodeljuje pesnicima za sveukupno pesničko ostvarenje.

Dragan Jovanović Danilov, pisac iz Požege, koga su pojedini književni kritičari svrstali među 15 najvećih srpskih pesnika 20. veka, dobitnik je nagrade Velika Bazjaška povelja, koja će mu biti uručena na svečanosti u Temišvaru u Rumuniji, 18. i 19. avgusta, a koja se dodeljuje pesnicima za sveukupno pesničko ostvarenje. Ovo je druga međunarodna nagrada Draganu Jovanoviću Danilovu, nakon nedavne Pro creation, u Los Anđelesu.
Među ranijim dobitnicima Velike Bazjaške povelje su i Ivan Lalić i Miodrag Pavlović. O najnovijoj nagradi Danilov kaže: „Radujem se što posle toliko objavljenih mojih pesama po rumunskim časopisima, kao što je između ostalih i Steaua, gde sam predstavljen kao pesnik, sada dobijam i nagradu. Meni sve te nagrade puno znače, jer proširuju krug čitalaca. Pogotovo danas, kada poezija živi u malim krugovima, proširiti krug čitalaca u neke druge prostore jako je važno. Početkom naredne godine očekujem izlazak moje nove knjige poezije, koju će objaviti jedna ugledna izdavačka kuća u Rumuniji. Knjiga će se zvati Homer predgrađa, i predstavljaće izbor mojih pesama. Takođe se nedavno pojavila i jedna antologija u Grčkoj, na Rodosu, pod nazivom Prijatelji Grčke, u kojoj je zastupljeno 12 evropskih pesnika koji su se bavili temom grčke kulture u kojoj se nalazi i mojih nekoliko pesama. Sve mi to puno znači, svaka nagrada, kao i veza sa publikom. Činjenica je da se moje pesme sve više prevode u mnogim zemljama Evrope, dok u Italiji studenti koji studiraju srpski, u okviru redovnog programa na Filološkom fakultetu, izučavaju moje pesme“, ističe zadovoljno Danilov.
D. J. Danilov spada u red najprevođenijih savremenih srpskih pesnika, pa se njegova poezija može čitati na francuskom, engleskom, bugarskom, slovačkom, švedskom i italijanskom jeziku. Danilov je dobitnik brojnih književnih nagrada u zemlji, saradnik je Književnog magazina, i autor preko 200 tekstova za kataloge likovnih izložbi. Priredio je i dve autorske izložbe, Metafizika crteža i Mediteranska ozarenja. Radi kao direktor Narodne biblioteke i Gradske galerije u Požegi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari