Pesnik Nikola Vujčić primio nagradu "Desanka Maksimović" za životno delo 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture

Ministar kulture Nikola Selaković uručio je pesniku Nikoli Vujčiću književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji „Desanka Maksimović“ koja je danas, na rođendan književnice, dodeljena 31. put, saopšilo je Ministarstvo kulure.

„Nagrada koja se uručuje danas nazvana je, ne samo po jednoj od najvećih, već sigurno najvoljenijih pesnikinja srpskih, Desanki Maksimović. Možda najpoznatija pesnikinja našega naroda, čije stihove kao najmanji učimo i pamtimo, istovremeno je i jedna od najvećih tajni srpske poezije i svaki put je nova i neponovljiva i začudna kada se sa njenim stihovima susretnemo“, rekao je Selaković, prenosi FoNet.

On je istakao da je zato i pravo i pravedno da ta književna nagrada ponese njeno ime, „ime koje u vascelom srpskom narodu znači samo jedno – poezija“.

Selaković je najavio da će Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ koja godinama nema adekvatan prostor, biti predat nekadašnji Dom vojske.

„Nadam se da ćemo do sledećeg uručenja nagrade imati svu projektnu dokumentaciju za objekat Matične biblioteke čiji je član bila i Desanka Maksimović, a svakako će se u realizaciju tog velikog poduhvata za najstariju i najvažniju kulturnu ustanovu Kolubarskog okruga i grada Valjeva krenuti uz pomoć Ministarstva kulture“, rekao je Selaković.

Književnu nagradu za ukupan doprinos srpskoj poeziji dodeljuje Zadužbina „Desanka Maksimović“ koju su, na inicijativu Ministarstva kulture, 1993. godine osnovali Narodna biblioteka Srbije i grad Valjevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari