Italijanski film „Gomorra“, drama o napuljskoj mafiji Matea Garonea, dobio je pet trofeja na 21. dodeli Evropskih filmskih nagrada u Kopenhagenu. Pored titule najboljeg filma, tom filmu pripala su i priznanja za reditelja, glumca (Toni Serviljo – nagrađen je i za rolu u filmu „Il Divo“ Paola Sorentina), scenario (Mauricio Braki, Ugo Čiti, Đani de Gregorio, Mateo Garone, Masimo Gaudosio i Roberto Savijano), kao i „Carlo di Palma“ nagrada za najbolju fotografiju (Marko Onorato). Garoneov film baziran je, inače, na bestseler knjizi Roberta Savijana, i smatra se najozbiljnijim kandidatom u trci za stranog Oskara. „Delim ovu nagradu sa Napolitancima koji žive u konstantnoj opasnosti i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji ovog opasnog filma“, rekao je reditelj Garone, istakavši da žali što Savijano nije mogao da dođe u Kopenhagen jer zbog pretnji mafije mora da se krije, strahujući za svoj život.

Nemački filmski reditelj Vim Venders, predsednik Evropske filmske akademije, rekao je da uopšte nije iznenađen brojem statueta koje je osvojila „Gomorra“, jer je reč o „izvrsnom filmu koji je znak vitalnosti evropske kinematografije“. On smatra da je ovo bila izuzetno dobra godina i odlična selekcija filmova koji su bili u trci za nagrade.

Kristin Skot Tomas proglašena je za najbolju glumicu za svoju rolu u francuskom filmu „Il y a longtemps que je t’aime“ („Tako sam te dugo volela“) Filipa Klodela. Britanska glumica Džudi Denč dobila je nagradu za životno delo, i ispraćena je stojećim ovacijama. Pevačica Marijan Fejtful slično priznanje uručila je danskom rediteljskom kvartetu Larsu fon Triru, Serenu Krag-Jakobsenu, Tomasu Vinterbergu i Kristijanu Leveringu, za filmski pokret „Dogma“ – iz sredine 90-ih (filmove su radili isključivo iz ručnih kamerama bez ikakvih dodatnih pomoćnih sredstava – rasvete, zvučne montaže…). Britanskom reditelju, Dejvidu Jejtsu uručena je nagrada publike za film „Hari Poter i Red Feniksa“. Evropsko otkriće je film „Glad“ Stivija Mekvina, nedavno nagrađen i u Beogradu, dok je najbolji kompozitor Maks Rihter za „Valcer sa Baširom“. FIPRESCI je već ranije je objavio da je godišnju nagradu dodelio Abdelatifu Kešišu za „Tajnu zrnevlja“, dok je nagrada EFA za dokumentarni film pripala ostvarenju „Rene“ Helene Trestikove, a Prix UIP za kratki film dobio je „Frankie“ Darena Torntona.

Na kraju da dodamo da, i ako je ovo priznanje cenjeno u svetu filmske industrije, njemu još uvek nedostaje veličina prestižnih festivalskih trofeja koji se dodeljuju u Kanu, Veneciji i Berlinu. O tome govori i činjenica da je svečanu ceremoniju, direktno prenoso jedino danski javni TV servis, a posredstvom satelita to su učinili i ZDF i Arte kanal. Snimak ceremonije, u trajanju od 40 minuta, kasnije je prikazan u više od 40 zemalja.

 

Ratni ep dominirao kineskim „Oskarima“

Honkonški reditelj Piter Čan Ho-san (na fotografiji), sa svojim ratnim epom iz 19. veka „Gospodari rata“, pokupio je glavna priznanja na dodeli nagrada Zlatni konj u Tajvanu, koje se često vode kao Oskari za filmove sa kineskog govornog područja. „Gospodari rata“ proglašeni su za najbolji film, dok je Čan dobio nagradu za režiju. Međutim, iako sa 12 nominacija, ovo delo osvojilo je još samo priznanje za vizuelne efekte. Glavni konkurent bila mu je romantična drama tajvanskog reditelja Vej-Teja „Cape No. 7“, koja je osvojila priznanje za sporednog glumca, originalnu filmsku muziku i pesmu. Vej je dobio i specijalnu nagradu kao tajvanski sineasta godine.

Posthumna nagrada za Hita Ledžera

Na jubilarnoj 50. dodeli nagrada Australijske filmske industrije, trofej za najboljeg glumca posthumno je pripao Hitu Ledžeru za rolu Džokera u Betmen filmu „Mračni vitez“. Hit Ledžer je januara ove godine preminuo u svom stanu u Njujorku od prekomerne doze lekova, a nagradu australijske filmske industrije primila je njegova sestra Kejt. Priznanje za najbolju glumicu pripalo je Kejt Blančit za ulogu u filmu „Elizabeta: Zlatno doba“. Za najbolji film proglašen je „Crni balon“, favorit koji je imao 11 nominacija, sa temom o tinejdžeru koji uči da živi sa autističnim bratom. Osim ove, film je dobio i nagrade za sporedne glumce (Luk Ford i Toni Kolet), rediteljku i scenario (Elisa Daun). Ruralna romantična drama „Nedovršeno nebo“, sa deset nominacija, osvojila je nagrade za adaptirani scenario i glavne glumce (Vilijam Mekines i Monik Hendriks).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari