Petar Janjatović o životnom putu čuvenog bluzera, koncertu Point Blanka u zatvoru, članovima benda koji su se ludo provodili u njegovoj kući 1Foto: Medija centar - Printscreen/YouTube/Belgrade Backstage Pass

Crnke je zaista jedan od prvih bluz autora i gitarista kod nas . Počeo je svirajući na ulici, i po Evropi a 1983. godine se vratio u Beograd s  američkim basistom Timotijem i australijskim bubnjarom Majklom  i formirali su Point Blank – kaže Petar Janjatović, muzički novinar i rok kritičar povodom odlaska poznatog muzičara, Dragoljuba Crnčevića Crnketa, koji je danas muzikom svojih prijatelja ispraćen na kremaciju na Novom groblju u Beogradu

Petar Janjatović kaže da je na više načina bio povezan sa Crnketom i Point Blankom, između ostalog, članovi ovog benda su neko vreme stanovali u njegovoj kući, pisao je za jedno od njihovih izdanja, a podseća i na koncert koji su održali u zatvoru.

– Jedan od tih sentimentalnih momenata, u mom slučaju, desio se dok sam bio u vojsci. Crnketov drugar me pitao mogu li ova dvojica, Australijanac i Amerikanac, da stanuju u mom potkrovlju. Pitam roditelje, a oni: „Pa, kako ti kažeš“. Uglavnom, oni su se tamo useili i ja sedim u vojsci i dobijam pisma u kojima piše: “Evo, ovi gore sviraju, duvaju… Tata se krije, krade cigare“ (smeh). Ja u fazonu – u vojsci sam a vrhunski provod u mojoj kući – priseća se Janjatović, dodajući da to što govori ima nostalgičan prizvuk ali da je on prosto uz Crnketa i Point Blank bio vezan na više načina.

– Posebno drago mi je bilo kad je Crnke imao taj veoma neobičan album Gitarologija  na kome su gostovali izuzetno značajni ex YU muzičari. Zamolio me je tada da napišem kratke biografije i opisne varijante za to izdanje. To su radosti ovog posla, koji ne mogu ni da nazovem poslom, kad komuniciraš sa finim ljudima – pojašnjava Janjatović.

On podseća da su u tradiciji američkih bluzera Point Blank imali koncert u zatvoru.

– Jailhouse Rock je prosto tekovina koja je svima upakovana u glavu. Tako su i Point Blank održali koncert u zatvoru, a, kako su mi pričali, atmosfera je bila upravo onakva kakvu su i očekivali. Zatvorenici najverovatnije ne slušaju preterano bluz, ali atmosfera je bila odlična. To je prosto dobar poklon ljudima u zatvoru – nekakav dah civilizacije i normalnog. Postoji i izdanje, budući da su oni snimali taj koncert, i zove se „Život u zatvoru“ koji su izdali 2006. godine na DVD-iju – kaže Petar Janjatović.

Rambo Amadeus se porukom na Fejsbuku oprostio od svog prijatelja.

„Crnke, počivaj u miru. Bio si pravi gospodin. Hvala ti što si me uvažavao kao gitaristu, a ne kao puku javnu ličnost. Pozdravi mi Moody Waters-a, Jimmy Hendrix-a, Jeff Beck-a, Tommy Bolin-a, Stevie Ray Vaughan-a i ostalu bandu, uz koju sam odrastao, i sa čijih izvora sam se opijao“, naveo je Rambo Amadeus.

Dragoljub Crnčević (29.7.1956. – 16.3.2024) preminuo je u subotu u Beogradu posle duže i teške bolesti, saopštila je njegova porodica i prijatelji. Bio je počasni član Udruženja rok muzičara Srbije – URMUS. Izdao je brojne albume, istraživao korene bluza i pisao autorske pesame sa milionskim pregledima. Poznat je po sradnji sa najpoznatijim domaćim muzičarima, kao i saradnji sa stranim bluz autorima.

Na jednom od njegovih albuma “Gitarologija” gostovali su neki od najznačajnijih muzičara srpske i bivše jugoslovenske bluz i rok scene, kao što su: Rambo Amadeus, Dragan Jovanović Krle, Dragi Jelić, Nenad Zlatanović, Josip Boček, Vidoja Božinović Džindžer, Nebojša Antonijević Anton i mnogi drugi.

Na jučerašnjem, poslednjem ispraćaju Dragoljuba Crnčevića Crnketa okupilo se nekoliko desetina članova porodice, prijatelja i saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari