Peticiju za smenu ministra kulture i gradske sekretarke potpisalo 230 pojedinaca i udruženja 1Foto: R.Z./ATAImages

Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) pokrenula je peticija za smenu ministra kulture i gradske sekretarke za kulturu koju je do večeras potpisalo 230 pojedinaca i udruženje, rečeno je u toj asocijaciji.

Potpisivanje peticije je pokrenuo 9. avgusta jer oni „svojim delovanjem i nedelovanjem ukidaju i to malo finansijske podrške koje je država obezbeđivala za kulturu“.

„Od tada do danas se ništa nije promenilo a peticiju je potpisalo 230 pojedinaca i udruženja“, rečeno je agenciji Beta u ANKSS.

Peticjom se traži ostavke ministra kulture Nikole Selakovića i sekretarke beogradskog sekretarijata za kulturu Nataše Mihailović Vacić.

Oni „svojim delovanjem i nedelovanjem ukidaju i to malo finansijske podrške koje je država obezbeđivala za kulturu“, čime ugrožavaju pravo na rad umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica i dalje doprinose urušavanju kulturnog sistema u Srbiji“, piše na sajtu te asocijacije.

Kako je navedeno, „poslednji razlog za to je neispunjavanje obaveza oko konkursa za projekte u kulturi“.

Zahtevaju i „hitno objavljivanje“ rezultata svih konkursa Ministarstva kulture koji, kako su ukazali, „kasne već više od 200 dana“.

„Zahtevamo hitno raspisivanje konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture Sekretarijata za kulturu Beograda, uz opravdane sumnje da su fondovi namenjeni konkursu zloupotrebljeni za partijsku manifestaciju „Dani porodice“, dodaje se.

ANKSS je, kako piše na njenom sajtu, saradnička platforma organizacija, inicijativa i pojedinaca koja se zalaže za dostojanstvene uslove rada u kulturi i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari