Pijanistički resital Marej Peraje u Minhenu 1

Američki pijanist i dirigent Marej Peraja održao je koncert 19. marta u Minhenskoj filharmoniji u ciklusu Winderstein Konzerte.

Svirao je Baha: Francuske svite br.6 E-dur BWV 817, Šuberta: Četiri empromptija za klavir op.142 D 935, Betovenovu Sonatu za klavir br.29 B-dur op. 106.

Za Perajinu muzičku biografiju je odlučujući bilo prijateljstvo sa legendarnim pijanistom Vladimirom Horovicem. Nakon svog debitovanja u njujorškom Karnegi Holu 1968, Peraja je osvojio prvo mesto u klavirskom takmičenju u Lidsu u Engleskoj. Na Salcburškom festivalu 1989. je svirao Mocartov koncert za klavir i orkestar C-Dur KV 467 sa Bečkom filharmonijom, kojom je dirigovao DŽejms Livajn. Od tada je stalni gost u Salcburgu nastupajući sa drugim značajnim klavirskim koncertima Mocarta, Šumana, Betovena, kao i sa dirigentima kao što su Klaudio Abado, sir Georg Šolti, Bernard Haitink.

Svojim sviranjem Baha, posebno „Goldberg-varijacija“ Peraja je postavio referencijalne snimke. Dobitnik je mnogih uglednih međunarodnih nagrada. On je dugogodišnji saradnik Guarneri String Quartet(a) i Principal Guest Conductor des Orchesters Academy of St Martin in the Fields. Peraja je za svoje zasluge u klasičnoj muzici 2004. bio odlikovan od strane engleske kraljice Elizabete II za Knight Commander of the British Empire. Svetska zvezda pijanizma je u svojoj 69-oj godini izazvao veliku senzaciju time što je nakon višedecenijske pripadnosti lejbelima CBS i Sony, prešao kod Deutschen Grammophon Gesellschaft.
Graciozna elegancija Baha sa neslućenim estetskim kontrapunktičkim detaljima, zadivljujuća romantična elegancija u Šubertovim Empromptus i suptilna melodijska diferenciranost u složenoj sa herojskim, ritmičko-akordičnim motivom Betovenove „Hamerklavir-sonate“ – paradni primer kontrasta energije i sentimenta, ritmičke oštrine i lirske nežnosti, Marej Peraja je ostavio minhensku publiku bez daha. U stojećim ovacijama je pozdravljen ovaj veliki mag i pesnik klavira, jedan od trojice-četvorice najvećih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari