Pijanistkinja Nataša Veljković 31. oktobra na Kolarcu 1Foto: Aleksandar Dragutinović/Promo

Renomirana pijanistkinja i pedagog Nataša Veljković, koja živi i radi u Beču, održaće koncert u ponedeljak 31. oktobra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a gošća te večeri će biti mlada violinistkinja Milica Zulus.

Koncert koji je u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, organizuje se povodom 200 godina od rođenja velikog belgijsko-francuskog kompozitora Sezara Franka (César Franck).

Duhovni prostori Baha i Franka i jedan drugačiji List jesu specifičnosti predstojećeg koncerta. U prvom delu koncerta nas očekuje muzika Baha i Franka kao katedrala polifonije izmedju Zemlje i Neba.

Na programu je i Listova legenda o Svetom Franji Asiškom koji u netaknutoj prirodi propoveda pticama, dok u drugom delu koncerta Frankova violinska sonata pobedonosno završava u svetlosti nekog boljeg sveta, bez ratova i mobilnih telefona.

Predstojeći koncert je i prilika da publika čuje kćerku Nataše Veljković, mladu violinistkinju Milicu Zulus (1999) koja je već sa četiri godine počela da svira violinu, a u šestoj godini primljena na pripremni odsek za izuzetne talente bečkog Univerziteta za muziku kod Marine Sorokove.

Sa 16 godina počinje redovne studije na bečkom Univerzitetu za muziku kod Gerharda Šulca, gde diplomira sa najvišim ocenama. Paralelno završava i Srednju muzičku gimnaziju „Kosta Manojlović“ u Beogradu. Magistarske studije nastavlja u Berlinu na Muzičkoj akademiji „Hanns Eisler“ kod Kolje Blahera. Dvostruki je nosilac austrijskog priznanja „Musica Juventutis“, što joj obezbeđuje nastupe u bečkom Koncerthausu.

Nataša Veljković je prve nastupe sa orkestrom imala već sa 10 godina, a iz rodnog Beograda odlazi sa 15 godina kada je primljena na Univerzitet za muziku i scenske umetnosti u Beču, gde je diplomirala u klasi prof. Pola Badura-Škode. Usavršavala se na njujorškom Džulijardu i ženevskom Konzervatorijumu.

Prelomni trenutak u njenoj internacionalnoj karijeri bio je 1985, kada je osvojila prvu nagradu na značajnom pijanističkom takmičenju „Klara Haskil“ u Švajcarskoj. Osvajala je brojna priznanja, nastupala sa značajnim orkestrima, snimala za poznate diskografske kuće.
Pored intenzivne koncertne aktivnosti, Nataša Veljković je uspešan pedagog, predaje tamo gde je i studirala, na Univerzitetu za muziku u Beču.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine, a moguće ih je platiti i onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari