Pisac romana "Trainspotting" i "Crime" o razlici između britanske i američke drame 1Foto: JLN Photography / Shutterstock Editorial / Profimedia

Irvin Velš je pisac bez koga kultni britanski film „Trainspotting“ ne bi postojao, jer su filmsko ostvarenje reditelja Denija Bojla i scenariste Džona Hodža adaptirali upravo prema njegovom istoimenom književnom delu iz 1993, koje prati svakodnevne ludorije zavisnika od heroina Marka Rentona.

Gostujući u stranim medijima, Velš je uporedio britanske i američke krimi drame, jer je tokom intervjua bilo reči ne samo o „Trainspottingu“, u kome se glavni junaci dotiču kriminalnih radnji, već i o njegovom romanu „Crime“, koji je takođe adaptiran, ali u TV seriju.

– Tradicionalno, postoji razlika između britanskih i američkih krimi drama. Mene ne zanimaju tradicionalne britanske drame o policajcima, jer su previše proceduralne. Suština svega je da se uhvati kriminalac. Dobri momci, loši momci i fini ljudi koji lako zaspe u svojim krevetima. To mi se uopšte ne sviđa. Ne posmatram to tako, već vidim kako s*ebani ljudi, hvataju još s*ebanije ljude kobne po nas. Tako ulazimo u neugodnu vrstu primirja. Ono što želim je da policajci budu jednako s*ebani kao kriminalci. Mislim da je to ono što američka drama dobro radi – pretvara pandure u prave likove, koji su jedva dvodimenzionalni, ali niko nije savršen – kaže Welš u intervjuu za The Shortlisted, a prenosi Far Out Magazine.

On dodaje da niko nije toliko velika faca u životu, ni policajac, ni gangster, već svi vode prilično stresan život, čak i običan momak koji živi izvanrednim životom. To je, kaže, zahtevno i iziskuje neverovatnu potražnju.

– Zašto se to ne bi ekranizovalo – upitkuje.

Inače, adaptacija romana „Trainspotting“  doživela je ogroman uspeh. Brojni kritičari su je proglasili za jedan od najboljih filmova 1990-ih. Rangiran je na desetom mestu na BFI listi 100 najboljih britanskih filmova 20. veka i bio je nominovan za Oskara za najbolji adaptirani scenario. Druga sezona serije „Crime“ stiže na Netfliks 22. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari