Pisci ocenjuju pisce: Pet romana u finalu nagrade „Vladan Desnica“ 1Vladan Desnica, nagrada za najbolji roman godine, Foto: nb. rs / Seecult.org

Romani Filipa Grbića, Nađe Petrović, Vladana Matijevića, Sonje Ćirić i Steva Grabovca u užem su izboru za nagradu “Vladan Desnica” Narodne biblioteke Srbije (NBS) za 2023. godinu, koju dodeljuje žiri sastavljen od pisaca.

Nagrada “Vladan Desnica”, ustanovljena u NBS 2022. godine, podrazumeva novčani iznos od 12.000 evra, a biće dodeljena 24. juna u podne na lokalitetu nekadašnje zgrade NBS na Kosančićevom vencu.

To je jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima. U novom sastavu žirija je devetoro pisaca na čelu sa akademikom      Dušanom Kovačevićem. Osim njega, u žiriju su i Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić.

Nagrada „Vladan Desnica“ NBS privi put je dodeljena za najbolji roman iz 2021. godine Dejanu Aleksiću, za roman „Petlja“. Prošlogodišnji laureat bio je Goran Petrović za roman „Ikonostas“.

U ovogodišnjem užem izboru su dva romana izdavačke kuće Laguna Da li i kod tebe pljušti ? Sonje Ćirić i „Pakrac“ Vladana Matijevića.

Iz Lagune podsećaju sa je roman „Da li i kod tebe pljušti?“ Sonje Ćirić ispripovedan u formi dijaloga, i da donosi trilerski zaplet koji baca novo svetlo na događaje u vezi sa raspadom SFRJ.

Prošlo je 28 godina otkako su se poslednji put čuli nekada najbolji prijatelji Vojin Ikonić i Maja Bojanić. Vojin se u odsudnom istorijskom trenutku preselio u Sloveniju i radi kao dokumentarista u slovenačkoj vojsci. Maja je književnica i ambiciozna novinarka beogradskog nedeljnika. Njihov telefonski razgovor naći će se u vidu transkripta u rukama inspektora srpske policije, a zatim će ga pročitati i njegove kolege iz Slovenije. Razgovor dvoje otuđenih drugova doneće brojna (ne)prijatna otkrića i odgonetnuti mnoge tajne koje ni jednoj ni drugoj državi nisu u interesu da dospeju u javnost.

Junak romana „Pakrac“, za koji je Matijević već dobio Nagradu „Beogradski pobednik“, je traumatizovani veteran pakračkog ratišta koji svakodnevno prebiva na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram, sa grupom promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista, prekupaca i drugih nevoljnika. Apsurd života koji se tu odigrava utoliko je opor i prepoznatljiv jer se dešava danas i ovde, u sredini gde su raspad svih vrednosti, sunovrat morala i golo nasilje postali normalna pojava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari