Piscu Nenadu Teofiloviću uručena književna nagrada "Stevan Sremac" u Nišu 1Foto V. Torović

Piscu Nenadu Teofiloviću danas je u Gradskoj kući, u Nišu, uručena nagrada „Stevan Sremac“ za roman „F(r)aktura, koji je proglašen najboljim proznim delom na srpskom jeziku, u 2020. godini.

Teofilović je, nakon uručenja nagrade, rekao da je počastvovan što je laureat ovakve prestižne nagrade koja nosi ime čuvenog srpskog pisca Stevana Sremca.

„Zaista se nadam da će ovaj tradicionalni konkurs, koji se svake godine raspisuju u Nišu za najbolje prozno delo objavljeno na srpskom jeziku, još dugo da traje. Isto tako se nadam da ćemo mi, dobitnici, da budemo dostojni tog priznanja i da ćemo opravdati čast koju smo dobili“, izjavio je on.

Jedan od članova žirija, pisac Dejan Milutinović kazao je da je Teofilovićev roman „pobedio u izuzetno jakoj konurenciji jer je na konkursu za nagradu “ Stevan Sremac“ prijavljeno 69 romana.

„Moje kolege u žiriju su većinom glasova odlučile da ove godine nagradu dodelimo Teofiloviću, možda i zato što je ove godine obeležen jubilej – 190 godina od rođenja i 130 godina od smrti Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, a njegov roman je, na neki način, omaž tom čuvenom ruskom klasiku. Naravno, malo se šalim, kvalitet romana je presudio da mu dodelimo nagradu“, rekao je on.

Milutinović je precizirao da je u „Teofilovićevim romanima prepoznaje da on piše onda kad u njemu sazri ideja i onda kad ima šta da kaže jer nije opterećen da mora stalno da izdaje nova dela“.

„Ovaj roman je svojevsni omaž romanu Dostojevskog „Zapisi iz podzemlja“ jer se i Teofilović bavi pitanjima slobode čoveka i pod kojim uslovima ta sloboda može da se ostvari“, rekao je on.

Teofilović je do sada objavio romane“Klopka“, za koji je dobio nagardu „Branko Ćopić“, “ Vrteška“ i “ Fraktura“, koji je objavila izdavačka kuća „Dereta“.

Po romanu „Klopka“ snimljen je i istoimeni film.

Nagrada „Stevan Sremac“ uručena je po 17. put u Nišu, a sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a tehnički organizator je Niški kulturni centar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari