"Pisma Hilde Dajč" nakon predstave "Ana Frank" 1

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam otvorila je izložbu u Narodnom muzeju u Šapcu „Pisma Hilde Dajč“ Aleksandra Zografa, organizovanu u okviru Evropskih dana jevrejske kulture koji se održavaju u Šapcu.

Ambasadorka je istakla da su Ana Frank i Hilda Dajč simboli jednog vremena koje se ne sme zaboraviti.

– Ove manifestacije imaju dva cilja, prvi cilj je da se sačuva jevrejsko nasleđe, a drugi cilj je da mladi nikad ne zaborave sve što se desilo jevrejskom narodu. Sudbine Hilde Dajč i Ane Frank treba da ostanu kao podsećanje da se tako nešto nikad ne bi ponovilo. Zato očuvanje jevrejskog nasleđa nije važno samo za Izrael već i za vas – rekla je Alona Fišer Kam.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović istakao je da je Šabac jedini grad u Srbiji koji se pridružio Evropi u obeležavanju dana jevrejske kulture. Fišer Kam sastala se i sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, a nakon toga za nju je upriličena šetnja kroz grad simboličnog naziva „Zatočenici sećanja: Jevrejske senke nad Šapcem“, koju je kreirala novinarka Živana Vojinović sa posebnim osvrtom na kuće u kojima su živele jevrejske porodice

Odigrana je i premijera predstave „Ana Frank“ u Šabačkom pozorištu nastala u saradnji sa Muzejom šabačkih Jevreja i Fakultetom dramskih umetnosti, kao ispitni rad glumice Vanje Pavlović. Premijera 3. septembra izvedena je u okviru festivala Evropski dani jevrejske kulture u Šapcu, i to na dan kada je Ana odvezena poslednjim vozom za Aušvic. Predstavu je režirala Jelena Bogavac a dramatizovala Milena Bogavac. Predstavi je prisustvovala i ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari