Piter Veber najavio jubilarni JSFF 1Foto: F.M.

Japansko-srpski festival filma (JSFF) stigao je do svog jubilarnog desetog izdanja koje se održava od 8. do 12. novembra i donosi bogat program u četiri celine.

Festival otvara film „Mama, da li si to ti“ Jođija Jamade, a tokom pet dana, publika će moći da pogleda dugometražne, kratkometražne i animirane filmove, kao i igrane serije.

Poseban gost ovogodišnjeg festivala je reditelj Piter Veber, koji će ujedno održati radionicu na Fakultetu dramskih umetnosti.

Njemu je ovo prvi put da je u Srbiji iako je, kako je istakao, bio pozvan na FEST kada je izašao njegov film Devojka sa bisernom minđušom.

-Izabrao sam jedan američki festival umesto srpskog i to je bila greška, Srbija je mnogo interesantnija i požalio sam zbog toga. Hteo sam da dođem i zato sam oduševljen što ste me pozvali.

Napomenuo je da je bio montažer i da je tada provodio 9 meseci zatvoren u mračnoj prostoriji, a tri bi iskoristio da putuje, ali danas, kao reditelj, gleda da putuje što više uz pomoć svojih dela.

-Volim da putujem i istražujem nove oblasti, tako da je moje biranje lokacija za posetu i snimanje ipak sebično, jer tako imam izgovor da odem na novo mesto.

Istakao je da je i sam kao mlađi bio na raznim radionicama i da su pojedini učitelji i nastavnici veoma uticali na njega, zbog čega to želi da vrati mlađim kolegama kroz svoje radionice i predavanja.

-Ovo je fascinantan posao, ali nezgodan, mešavina kulture i biznisa kroz koju je teško ploviti i zato pokušavam nešto da vratim, ako to ne zvuči pretenciozno. Volim da podučavam i upoznajem zanimljive ljude.

Piter Veber najavio jubilarni JSFF 2
Foto: F.M.

Ponovio je da tu ponovo postoji i neki sebični aspekt, jer upoznaje mlade i zanimljive ljude i može da bude poput vampira koji upija njihovu energiju i entuzijazam.

-Kako starite, postajete cinični, demotivisani, a ovo može biti veoma zahtevan posao, jer se menja s vremenom. Zato je dobro da vas neko podseti svojom čistotom i strašću zašto ste ušli u to.

Kada su u pitanju Japan i japanski filmovi, Veber je tamo išao i kao turista i da bi istraživao okruženje i kaže da je fasciniran celom kulturom, hranom, književnošću, filmovima i da je to jedan od razloga što je ovde.

On će japanske filmove sa programa prvi put pogledati na festivalu kao član žirija, ali je među svojim omiljenim istakao filmove Akire Kurosave, Jasuđiroa Ozua, Kendžija Mizogučija i Seidžuna Suzukija.

-Ako ste malo, da kažem, perverzni, poput Dušana Makavejeva, postoji žanr japanskih filmova pod nazivom pinku. To su fascinantni filmovi, često niskobudžetni, na ivici pornografije, istovremeno seksualni i politički.

Za film Makavejeva „Misterije organizma“ rekao je da ga je pogledao sa 15 godina i da ga je raspametio, a da pored toga voli filmove Emira Kusturice.

Nada se da će moći da preporuči još neke srpske filmove nakon završetka festivala i uvek traži preporuke lokalaca kako bi otkrio nove filmove i reditelje.

Saznali smo da njegov naredni film za temu ima sliku Teodora Žerika „Splav Meduza“ i da će u pitanju biti kompleksna mešavina avanturističkog i ljubavnog filma, sudske drame i ujedno priča o umetniku koji klizi u ludilo.

Japansko-srpski filmski festival održava se u Jugoslovenskoj kinoteci i Cineplexx Galerija Beograd bioskopu.

Žiri u sastavu: Monika Romić (glumica), Peter Webber (reditelj), Ognjen Petković (reditelj) i Masakazu Kaneko (reditelj), odlučivaće o najboljem srpskom i japanskom filmu, dok će o nagradama za kratkometražne filmove odlučivati Maša Šarović (rediteljka), Igor Stanojević (reditelj), Takeshi Sone (reditelj) i Florian Hohr (Nippon Connection).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari