Plaketa za izuzetan doprinos u kulturi profesoru Nenadu Novakoviću 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Pozorišnom muzeju u Zaječaru, u okviru ciklusa „Čuvari srpske kulture i tradicijeˮ, predstavljen profesor dr Nenad Novaković, dugogodišnji aktivni radnik i kreator kulturnih događaja u Republici Srpskoj, čovek koji ima mnoge talente i koji svojim predanim i neumornim radom daje veliki doprinos očuvanju srpske baštine u Bosni i Hercegovini, a i šire.

Nenad Novaković je univerzitetski profesor na BLC-u (Banja Luka College), uglednoj visokoškolskoj ustanovi, čiji je osnivač i suvlasnik, i dekan Fakulteta za medije i komunikaciju Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Odlično poznaje medije, kulturu, pozorišnu umetnost, zna mnogo o knjigama. Novinarstvom je počeo da se bavi još u studentskim danima, i od tada je novinar i urednik brojnih književnih, omladinskih i dnevnih listova. Mesto direktora „Glasa srpskogˮ (danas dnevni list „Glas Srpskeˮ), u teškom periodu devedesetih godina (1994–1999), omogućilo mu je da stekne bogato novinarsko, ali i izdavačko, grafičko, sajamsko, pa i trgovačko iskustvo. Pratio je razvoj štamparske grane „od olova do kompjutera“, a od 2000. godine direktor je i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Besjedaˮ. Osnivač je i urednik časopisa za pozorište i audiovizuelne komunikacije „Agonˮ (od 2012), piše za medije i vodi autorske emisije. Autor je više naučnih, stručnih i publicističkih tekstova, ali i urednik, autor i priređivač više knjiga, antologija, izbora, sabranih i izabranih dela.

Gospodin Novaković je i veliki humanitarac i dobrotvor. Učestvovao je u obnovi mnogih hramova, pamagao opremanje brojnih biblioteka, i to je samo jedan deo njegovih dobročinstava. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Dr Nenad Novaković bio je direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke (2011–2020). O njegovim zaslugama za razvoj ovog pozorišta govorio je danas dr Miroslav Radonjić, direktor „Sterijinog pozorjaˮ, dugogodišnji prijatelj i saradnik gospodina Novakovića.

„Mnogo je uradio kao direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske. Njegovim dolaskom pozorište je pre svega infrastrukturno dobilo mnogo. Podmlađen je i ansambl, doveo je u pozorište mlade glumce sa Akademije. Postali su otvorena kuća, počeli su da rade značajne komade sa značajnim rediteljima, počeli da učestvuju na ozbiljnim festivalima“.

Gospodin Radonjić prisetio se danas i kako je Nenad Novaković davne 1997, tek pošto je rat završen, sa puno entuzijazma organizovao prvi sajam knjiga u Banjaluci.

„Banjaluka je specifična sredina i uvek je insistirala na duhovnosti i i kulturi, pa je tako Nenad imao plodno tlo da sprovede sve svoje zamisli. Te 1997. održan je i filmski festival, kao i niz sajmova koji su povratili kulturni život koji je od 1991. do 1995. bio potpuno ugašen“.

O gospodinu Novakoviću govorio je danas i dr Duško Ljuština, dugogodišnji direktor Satiričkog kazališta „Kerempuhˮ iz Zagreba. On je istakao da je Nenad Novaković napravio „vanvremenske stvariˮ, a da je pozorište samo jedna epizoda njegovog bogatog života.

„Kad sedim za stolom sa Mikijem Radonjićem, Vladom Đuričićem, Nenadom Novakovićem – ja mislim da oni ne spadaju u ljudski rod! A naročito u taj ljudski rod ne spada Nenad Novaković! Jednakom energijom, žarom i znanjem pisati knjige, izdavati knjige, voditi kazalište, putovati po svetu, voziti traktor, voziti helikopter, popravljati taj isti helikopter, uzgajati pčele, kopati krompir, proizvoditi rakiju, vino, organizovati sajam knjiga… Sve može, za sve ima vremena i uvek je dobre volje“, naglasio je danas g. Ljuština.

„Ako svakog dana radite po petnaest sati, vi morate nešto i napraviti“, jednostavno je objasnio gospodin Novaković kako uspeva sve da postigne. ,,I imajte što više različitih zanimanja, jer to ispunjava čoveka“, dodao je on.

Direktor Vladimir Đuričić dodelio je prof. dr Nenadu Novakoviću „Plaketu za izuzetan doprinos u kulturi i tradiciji srpskog narodaˮ i statuetu Zorana Radmilovića, istakavši njegovu svestranost i neumornost.

„Svi se njime ponosimo, ponosimo se što je naš prijatelj… Nezamenljiv je u Republici Srpskoj, nezamenljiv u svim sredinama u kojima radi, nezamenljiv je nama u Zaječaru ali i u mnogim drugim mestima… Hvala ti što si naš prijatelj“, rekao je Đuričić na kraju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari