Plamena skulptura Branimira Džonija Štulića: Kao krv crveni 1Foto: Fecebook Boris Lajner

„Sutra u 19 sati (7. juna) u Tematskom parku Rokenrola otvaranje plamene biste. Pozvani!“, poručio je juče na svom FB profilu Boris Lajner, vajar i lenegndarni bubnjar Azre najavljujući današnje svečano otkrivanje sklupture Branimira Džonija Štulića.

Komentari ispod objave su uglavnom pozitivni i najviše adresirani na crvenu boju skulpture, kao i potonji odnos dvojice muzičara, koji se makar kako su mediji pisali, pokvario, imajući u vidu uvredljive komentare Branimira Džonija Štulića na račun bivšeg bubnjara Azre Borisa Lajnera.

Uglavnom, jedna od prvih ocena biste je „Kao neki antički bog“, pa Kao.. krv… crveni“, preko predloga da bi bilo idealno da Džonijeva bista bude u blizini Igija Popa.

Negativnih komentara ima  malo – „Je li ovo Džoni?, kao i dvosmislenih „Nije ovo zaslužio“ i „Ko tebe kamenom…“ i „Dobićeš po glavi“, koje su iskazali, najverovatnije oni koji veruju da će se Branimir Džoni Štulić ostvriti na Borisa Lajnera ,nezadovoljan njegovom inicijativom, izvedbom ili već nečim.

Jutarnji list koji je prvi imao uvid u izgled pevačeve biste pitao je Borisa Lajnera zašto je ona  crvene boje.

„Pa, Džoni je mali vražićak, zato ova boja. On je i eruptivan karakter, nije ga teško bilo prizvati u sjećanje. Na ideju za skulpturu došao sam dok sam surađivao s Igorom Mirkovićem na filmu ‘Sretno dijete‘“.

Boris Lajner objasnio je da je radeći na bisti kao predložak koristio  fotografiju  na kojoj  bi  Štulić mogao biti u svojim ranim tridesetim.

„Prije u ranim tridesetima. Osim po sjećanju, naime, koristio sam se i jednom fotografijom dok sam radio skulpturu“.

Na opasku „Jutarnjeg“ da su mu oči malo ukrštene, Lajner uzvraća potvrdno dodajući da su zapravo svi zrikavi ljudi jakog karaktera, fokusirani na cilj koji imaju“.

O tome što je izabrao da Štulić na bisti ima bradu Lajner primećuje da je pevač bio muževan i lep:

„Da, on je bio muževan, lijep primjerak ljudske rase“, konstatuje Lajner dodajući da kada je reč o samoj ekspresiji lica ne može se sa sigurnošću oceniti da li je Štulić na sklupturi sarkastičan ili nije.

„I jedno i drugo. Ovo je sitno bockanje. Naš je odnos bio turbulentan, odnos gospodara i roba, Don Kihota i Sančo Panza, egomanijaka i pomirljivog sluge“, nabrajao je Boris Lajner.

A što ste tiče odabranog materijala u kome je izrađena bista Lajner je odabrao patinirani gips.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari