Sa 51. dodele Gremi nagrada, najviše trofeja kući su poneli bivši pevačgrupe Led Zeppelin, Robert Plant i njegova koleginica Alison Kraus, koji, inače, poslednjih par godina sarađuju. Oni su dobili pet Gremija – za album („Raising Sand“), singl godine („Please Read the Letter“), pop duet („Rich Woman“), kantri duet („Cluster Pluck“) i folk album.

Uspešan je bio i Lil Vejn, koji je imao čak osam nominacija, ali je nagrade dobio za rep album („Tha Carter“), pesmu („Lollipop“) i nastup („A milli“). Međutim, on je nagrađen i grupno, u okviru živog nastupa za pesmu „Swagga Like Us“ (sa Džej Zijem, T. I, Kenji Vestom). Grupa Coldplay dobila je tri Gremija – za rok album („Viva la vida“), kao i za pesmu „Vivla la vida“, koja je proglašena najboljom numerom i najboljom pesmom 2008. godine.

Pevačica Dafi trijumfovala je u kategoriji za najbolji pop album („Rockferry“), dok je najbolji muški pop vokal Džon Majer („Say“), a pobedio je i u kategoriji solo nastupa („Gravity“). Najbolji alternativni album je „In Rainbows“ grupe Radiohead, dok su Daft Punk sa „Alive 2007“ pobedili u kategoriji elektronike. U R’n’B kategoriji trijumfovali su i Ališa Kiz, kao najbolja pevačica („Superwoman“), Ne Jo kao pevačza pesmu „Miss Independent“ i Meri Džej Blajdžza moderni album („Growing pains“).

Priznanje za najboljeg novog umetnika pripalo je mladoj britanskoj pevačici Adel, koja je nagrađena i za najbolji pop vokal („Chasing Pavements“). Za najbolji R’n’B album proglašen je album Oskarovke Dženifer Hadson, dok je B. B. King dobio svog 15. Gremija za „One Kind Favor“, kao najbolji tradicionalni bluz album. Nagrade su dodeljene u ukupno 110 kategorijia, a među „filmskim“ priznanjima su kompilacija raznih izvođača za film „Džuno“, komponovana muzika za „Mračnog viteza“ (Džejms Njutn Hauard i Hans Cimer), pesma za film – „Down to Earth“ (Piter Gejbrijel i Tonas Njumen za film „Robot Voli“) i instrumentalna kompozicija – „The Adventures of Mutt“ (Džon Vilijams za film „Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje“).

Mnoge je, međutim, pre dodele, zanimalo da vide šta će se desiti sa britanskom pevačicom M.I.A, koja je upravo na dan dodele trebalo da se porodi. Međutim, na kraju su svi bili iznenađeni kada se Kris Braun (imao dve nominacije), koji je trebalo da nastupi, nije pojavio jer se sam prijavio u policijsku stanicu zbog napada na nepoznatu žensku osobu. Pošto je u vesti saopšteno „nasilje u porodici“, a njegova devojka je pevačica Rijana, sama vest je tek onda izazvala brojne komentare, pogotovo što se ni Rijana nije pojavila, a i ona je trebalo da nastupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari