Priliku da pokažu šta su proteklih nekoliko meseci širom Srbije u okviru programa Internest srednjoškolci naučili imaće već za nekoliko dana u Domu omladine. Tokom dva dana Festivala kreativnosti njihovo višemesečno učenje i trud pretočen u neki novi medij, njihov sopstveni izraz i doživljaj, biće ocenjivani.

Da podsetimo, Internest sprovodi Udruženje Biblioteka plus, sa ciljem da unapredi medijsku kulturu, poboljša uslove obrazovanja i stvori društvo znanja. Jedan od mentora u dvadesetak škola bio je i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, autor animiranih filmova Rastko Ćirić. Za naš list, on je preneo svoje utiske o angažovanju u ovom projektu, kao i potencijalu mladih sa kojima je radio u školi „Vuk Karadžić“ u Sečnju.

O stripu se mnogo govori kao zapostavljenom mediju i skrajnutoj umetnosti. Na koji način ste o stripu i animaciji govorili srednjoškolcima u Sečnju, znajući da mladi u tom uzrastu najbrže posežu za tehničkim novotarijama, „sms komunikacijom“…?

– Tema mog predavanja, na molbu organizatora, bila je strip, animacija, kompjuterske igrice. Dao sam kratki uvid u prirodu ova tri medija da bi učenici mogli da razumeju njihove osnovne odlike, sličnosti i razlike. Prve dve teme predajem na Fakultetu primenjenih umetnosti u okviru dva predmeta: Ilustracija i Animacija. Deca koja danas aktivno reaguju na nove medije najnižeg su uzrasta, koriste tehničke novotarije čim su u stanju da artikulišu svoje pokrete. Srednjoškolci su već veterani novih medija i tehnologije. U kojoj meri je neki medij zapostavljen samo govori o (ne)brizi nadležnih ministarstava i planskom negovanju kulture u nacionalnim okvirima. Na osnovu toga nas inostranstvo kasnije vrednuje.

Da li se naši srednjoškolci interesuju za strip i koliko su uopšte upoznati sa svetom stripa?

– Ja predajem specifičnoj kategoriji studenata umetnosti koje strip uglavnom interesuje od malih nogu. Internet omogućuje neverovatan broj informacija najrazličitijih vrsta, tako da, ko želi može se upoznati s čim hoće. Oni najzainteresovaniji prate godišnje manifestacije kao što je Salon stripa u beogradskom SKC-u, relativno česte izložbe ili pohađaju kurseve za crtanje stripa.

Kakvi su vaši utisci o uticajima internesta na kvalitet obrazovanja i vaše iskustvo sa sečanjskim srednjoškolcima?

– Internest je plemenita institucija, ona budi, razvija, inicira, neguje… Sečanjski srednjoškolci su sjajni, bio sam iznenađen njihovim obrazovanjem, interesovanjem, kreativnošću. Mnogo su dalje otišli nego mnoge beogradske škole koje imaju sve medijske manifestacije „na tanjiru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari