Ples na obali Dunava 1

Kraj avgusta u Novom Sadu, sada već tradicionalno, rezervisan je za argentinski tango.

Treći međunarodni Festival „Novi Sad – Tango grad“, koji će se održati od 25 do 28. avgusta, sadržaće i naučna predavanja u Galeriji Matice srpske, koncert u Sinagogi, sate i sate plesa na obali Dunava, terasi Petrovaradinske tvrđave i u dvorani Eđšeg na Telepu. Biće to prilika da u tango muzici i plesu uživaju kako tangerosi iz zemlje i inostranstva tako i svi Novosađani koji vole nauku, muziku i agrentinsku kulturu uopšte. Tangerosi će imati priliku da na praktičnim radionicama nauče nešto novo od argentinskih tango maestrosa Selve Mastroti i Marsela Ramera, koji prvi put dolaze u Istočnu Evropu.

Festival počinje s naučnim predavanjem „SciTango“, koje će se održati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) u četvrtak, 25. avgusta u 18 časova. Prvo predavanje „Ples kao inspiracija u slikarstvu“ održaće dr Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator-savetnik u Galeriji Matice srpske i vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Odmah potom psiholog, porodični terapeut i specijalista poslovne psihologije mr Dragan Vasiloski iz Norveške održaće predavanje pod nazivom „Tango i terapija parova“.

Narednog dana, u petak, 26. avgusta u 20 časova u Novosadskoj sinagogi (Jevrejska 11) biće održan koncert na kojem će nastupiti beogradski Beltango kvintet, inače jedan od najpriznatijih svetskih tango orkestara. Beltango će publici predstaviti svu širinu tango repertoara, pa će se na njemu osim tradicionalnih numera naći i kompozicije pravca tango nuevo Astora Pjacole. Odmah nakon koncerta biće održano tango plesno veče na brodu „Zeppelin“ na Sunčanom keju.

Subota, 27. avgust, rezervisana je za tangerose. Na praktičnim radionicama, koje će se održavati preko dana, plesačima iz naše zemlje i inostranstva znanje će preneti argentinski tango maestrosi Selva Mastroti i Marselo Ramer, koji prvi put dolaze u Istočnu Evropu. Istog dana u večernjim satima u dvorani Eđšeg, najlepšem plesnom prostoru u Novom Sadu, biće održana „Gran milonga“, odnosno centralno plesno veče. Muziku s gramofonskih ploča najpoznatijih argentinskih autora iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka puštaće novosadski tango DJ Dragoljub Joković.

U nedelju, 28. avgusta, poslednjeg dana festivala, sada već tradicionalno tango će se slušati i plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Biće to prilika da na mestu s najlepšim pogledom na Dunav, Novi Sad i vojvođansku ravnicu uživaju ne samo tangerosi nego i svi Novosađani. Muziku će birati DJ Dragan Mikić, inače jedan od pokretača tango scene u Srbiji i svakako jedan od najiskusnijih tango DJ-eva u Jugoistočnoj Evropi.

Međunarodni festival „Novi Sad – Tango grad“ organizuje Udruženje „Todo Tango“ uz podršku Ambasade Argentine u Beogradu, Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Turističke organizacije Grada Novog Sada. Partneri festivala su Galerija Matice srpske i Kulturni centar Novog Sada. Festival je sastavni deo programa „Novi Sad 2021“ kojim se grad Novi Sad kandiduje za titulu evropske prestonice kulture 2021. godine.

„Todo Tango“ je prvo i jedino udruženje u Vojvodini i drugo najstarije udruženje u Srbiji koje isključivo neguje tradicionalni argentinski tango.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari