Ples nikada ne prestaje 1Foto: Zoran Pišlević

Da je EXIT mesto neverovatnih zvučnih iskustava i inspirativnih susreta svoje publike i umetnika – to bar odavno znamo.

Ali, sroditi toliko različite ekipe fanova onde gde se naoko ne pronalazi previše zajedničkog, e baš to se pokazalo u petak na i oko Glavne Bine. O pretnji olujnih vremenskih prilika, nakratko snažnom vetru i kiši(ci), da i ne govorimo.

U petak su najpre, pred neopravdano malim brojem posetilaca, nastupili atraktivni libanski Mashrou’ Leila. Zauzimajući ono mesto koje je prošle godine pripalo Tinariwen, a godinama ranije Amadou & Mariam i sličnim izdancima ne-anglosaksonske pop kulture na EXIT-u, Mashrou’ Leila donose opojni dah Bejruta i svoju kontroverzu, ispričanu na način inficiran senzualnošću nekakvih Roxy Music sa Bliskog Istoka, te sa svojim harizmatičnim pevačem i fascinantnim video radovima koji teku za bendom.

A potom je, nekadašnja tinejdžerska zvezda, a sada već zreli umetnik od tek svojih 23(!), Jake Bugg, briljantno demonstrirao kako to zvuči kada se talenat poput Jacka Whitea rodi sa ove strane Atlantika. Iako, s obzirom na njegov mlad uzrast, ovde možda treba biti više oprezni pedagog nego kritičar, Bugg vas momentalno demantuje, dokazujući da je rad da se upusti u svaku bazičnu rock’n’roll avanturu, njegov uvodni solo nastup zvoni od prirodnog dara, mladi bend razvaljuje svojim punim, konzistentnim zvukom sa smislom, a Bugg sam već je vlasnik jednog od najprepoznatljivijih glasova u savremenom rocku, i doslovno i u svakom prenesenom značenju.

Šta reći najzad o mega-starovima Years & Years? Čak i ako uopšte nisu vaša ‘šoljica čaja’, svačije eventualne predrasude biće raspršene onog trena kada ova sjajna družina okupira Glavnu EXIT-ovu Binu! Ni meteorološke pojave ovde ne umanjuju obožavanje i vrisak pred autentičnom hipnotičkom supstancom muzike jednog najnovijeg gradskog super-plemena. Ovo je dance-electropop-soul od baš ovog trenutka, zarazno pozitivan, odišući zdravljem zvuka i neporecivom neodoljivošću frontmena Ollyja Alexandera. Plesali smo i pevali sve vreme!

Ali, da ples nikada ne prestaje, dokazala je EXIT-ova subota, kada je australijski trio Rufus kročio na Glavnu binu i omamio nas svojim pak neodoljivim dream-house-popom. Ekstaza briljantnog bubnjara i glas pun sanjarenja povrh svega, uh, ovi maestri plutanja po zvuku iz Sidneja donose svojevrsnu egzotiku meditacije sa svog dalekog kontinenta, njihovo muziciranje nije neka otuđena dance elektronika, već čulno oličenje hippie spiritualnosti u današnjici, puno spokojstva i izdašnosti ljubavi za sve.

I, konačno, Jason Derulo! Čitav gromoglasni spektakl uokviruje Derulovu scensku predstavu, u tolikoj meri da on sam postaje događaj za sebe unutar ove EXIT-ove večeri. Plesači, vatrene eksplozije na sceni, mini zemljotresi i maksi vulkani, sve to se povlači pred njegovom raskošnom pojavom i uznosećim soul-pop-r’n’b propovedima. Bilo je to kao da se leteći tanjir sa kakve druge planete spustio na Glavnu festivalsku binu, a šoumensko nasleđe Jamesa Browna i Princea izniklo u svojoj najnovijoj reinkarnaciji. Ništa vam ne preostaje drugo nego da se pridružite!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari