Prvu nagradu Festivala koreografskih minijatura, koji se večeras završava predstavom „Kraljice Margo“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, dobila je Marta Lađanski, umetnica iz Mađarske. Druga nagrada pripala je Šenon Moreno i Farli Johanson iz Nemačke, koje su dobile i nagradu publike, a treća nagrada, kao i nagrada kritike, otišla je u ruke umetnici Kazue Ikeda iz Japana.

Prvu nagradu Festivala koreografskih minijatura, koji se večeras završava predstavom „Kraljice Margo“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, dobila je Marta Lađanski, umetnica iz Mađarske. Druga nagrada pripala je Šenon Moreno i Farli Johanson iz Nemačke, koje su dobile i nagradu publike, a treća nagrada, kao i nagrada kritike, otišla je u ruke umetnici Kazue Ikeda iz Japana. Pobednici, uz bronzane statuete, dobijaju i novčani deo nagrade od 3.000, 2.000 i 1.000 evra, a prvonagrađena koreografska minijatura dobija i produkciju celovečernje predstave na Belefu 2009. godine (u iznosu od 10.000 evra). Takođe, odlukom žirija dodeljena je i Plaketa „Aleksandar Izrailovski“ (koja se dodeljuje za određeni segment koreografske minijature), a koje su dobile Ivana Tabori i Milica Perović iz Srbije.
Festival koreogradfskih minijatura održava se 12. put u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Ove godine publici se predstavilo 20 kratkih ostvarenja iz Holandije, Francuske, Slovenije, Mađarske, SAD, Makedonije, Japana, Kanade, Brazila, Turske, Nemačke, Švajcarske, Haitija, Izraela i Srbije, izabranih među više od 90 pristiglih iz 29 zemalja. Njih je ocenjivao žiri u sastavu Snježana Abramović – koreograf iz Hrvatske, Silke Bake – dramaturg iz Nemačke, Betina Mazuh – urednica programa berlinskog Hebel teatra, Vladimir Logunov – koreograf iz Srbije i Dorijan Kolundžija – umetnički direktor Belefa.
Tokom druge večeri festivala u Narodnom pozorištu je nastupio i Zagrebački plesni teatar, kome je ovo bio prvi nastup u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari