U tradicionalnom natpevavanju horova ovogodišnjih Mokranjčevih dana, učestvovalo je pet horova iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije za koje su Mokranjčevi „Primorski napjevi“ bili obavezna kompozicija.

Žiri 47. negotinskog muzičkog festivala – činili su ga dr Branka Radović muzikološkinja, dr Miloje Nikolić, dirigent i mr Vladimir Milić, dirigent, odlučio je da pobednik tradicionalnog natpevanja bude hor „Gortinija“ iz Đevđelije u Makedoniji, kome je pripala statueta Mokranjčevih dana i prilika da se iduće godine na Mokranjčevim danima predstave celovečernjim koncertom. Izvođenjem dela Orlanda di Lasa, Kšištiofa Pedereckog, Todora Skalovskog i obavezne kompozicije „Primorski napjevi“ članovi đevđelijske „Gortinije“ pobrali su gromke aplauze negotinske publike i 89 bodova stručnog žirija. Na repertoaru hora „Gortinija“ nalaze se dela Mokranjca i, prema rečima dirigenta Ilije Atanasova, Mokranjčeva muzika im je vrlo bliska i podseća ih na neka zajednička vremena. Slovenačkom horu „Postojna“ iz Postojne pripalo je drugo, crkvenom horu „Mir“ iz Belišća u Hrvatskoj treće, četvrto horu „Triniti“ iz Beograda, a peto mesto Niškom kamernom horu.

Natpevavanju horova u prepunoj sali Doma kulture prethodila je svečanost otvaranja festivala koja se po tradiciji odvija u dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Uz zvuke fanfara i VI Mokranjčevu rukovet – himnu Negotina, koji su zajednički izveli učesnici natpevavanja i negotinski horovi, svečano je otvoren najstariji srpski muzički festival, 47. Mokranjčevi dani. Reči dobrodošlice i pozdrava uputio je predsednik SO Negotin, Milan Uruković, koji je istakao da četrdesetsedmogodišnje trajanje festivala po kome se i van Srbije prepoznaje srpska muzička scena, Negotincima daje za pravo zadrže davno stečenu titulu kulturnog sedišta i nastave kulturnu tradiciju utemeljenu možda baš u vreme kada je u njemu rođen najslavniji Negotinac Stevan Stojanović Mokranjac. Besednik 47. Mokranjčevih dana, kompozitorka Isidora Žebeljan, u svojoj je besedi na originalan način inicirala na razmišljanje o muzici i umetnosti:

– Od svih umetnosti muzika je ta koja je najviše igra duha, koja je čisto osećanje – ona je potpuno bezrazložna i neobjašnjiva, lišena sposobnosti da podučava, ona je živa, ona je i strast i ljubav sama – rekla je u besedi najmlađi srpski akademik Isidora Žebeljan, a najstariji srpski muzički festival zvanično je otvorio direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Milan Radosavljević.

Sve do 20. septembra, kada će nakon „Pasije svetog kneza Lazara“ u izvođenju Dejana Čavića, Mihaila Šljivića, Tanje Obrenović, Vase Stajkića, Pavla Aksentijevića, hora i orkestra RTS, Akademskog hora Obilić-AKUD Branko Krsmanović pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, 47. Mokranjčevi dani biti svečano zatvoreni uz završnu reč selektorke festivala dr Branke Radović i uručena priznanja, u Negotinu će se smenjivati bogati muzički i likovni programi.

Izložba slika Save Šumanovića

U okviru Mokranjčevih dana otvorena je izložba slika Save Šumanovića „Prvi utisak“. Otvarajući izložbu u galeriji negotinskog Doma kulture, kustoskinja Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida, Gordana Jukić, navela je da je velika čast spojiti dva velika umetnika na jednom mestu, Stevana Stojanovića Mokranjca, velikog muzičkog stvaraoca i Savu Šumanovića, iz sveta likovne umetnosti. „Prvi utisak“ čine crteži, akvareli, gvaševi i radovi drugih crtačkih i slikarskih tehnika čiji izbor pokazuje virtuoznost umetnika u radu u svim tim tehnikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari