Počasno srce Sarajeva za Medsa Mikelsena 1Foto: EPA-EFE/ CATI CLADERA

Danski glumac Meds Mikelsen dobitnik je nagrade Počasno srce Sarajeva 26. SFF-a.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Tokom festivala Mikelsen će održati masterklas koji će festivalska publika biti u prilici da pogleda online, na platformi ondemand.sff.ba.

Program se realizuje se u saradnji sa uglednim filmskim magazinom Variety i biće dostupan širom svieta preko Variety Streaming Rooma.

Mikelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gde je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu.

Glumac poreklom iz Kopenhagena je svoju profesionalnu karijeru započeo kao gimnastičar i plesač, postojano radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima da bi konačno postao najveća muška zvezda u Danskoj i Skandinaviji.

Mikelsenov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami „Diler“ iz 1996. godine, prvom delu trilogije koju je režirao Nikolas Vinding Refn.

Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku „Krv na mojim rukama: Diler 2“.

Za ovu ulogu je primio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. odigrao je ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Džejmsu Bondu „Kazino Rojal“, kao i glavnu ulogu u za Oskara nominovanom filmu „Posle venčanja“ u režiji dobitnice Oskara za režiju Suzan Bir.

Tri godine kasnije je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Refnom u filmu „Uspon Valhale“, a godinu potom nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi „Sudar titana“.

Sledi uloga Rocheforta u 3D adaptaciji „Tri musketara“ u režiji Pola W.S. Andersona. Film „Kraljevska afera“ našao se u takmičarskom programu 62.

Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu iste godine.

Na Filmskom festivalu u Kanu 2012. Mikelsen je dobio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Lov“ Tomasa Vinterberga.

Meds Mikelsen je posebno poznat po ulozi u seriji „Hanibal“ (2013-2015) koju je za NBC kreirao Brjaan Fuler.

U Kanu je bio član žirija 2016. godine.

Iste godine se pojavljuje i u „Rogue One: Priča iz Ratova zvezda“ i u Marvelovom filmu „Dr. Strange“, a sledeće godine je snimio triler pod nazivom „Arktik“, u kojem igra glavnu ulogu.

Mikkelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa „Polar“, objavljenoj na Netflixu 2019. godine, a u glavnoj je ulozi u filmu „Još jedna runda“ Tomasa Vinterberga, koji se našao u ovogodišnjoj kanskoj selekciji.

Premijera američkog naučnofantastičnog filma „Haos hoda“ sa Mikelsenom u jednoj od glavnih uloga se očekuje 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari