Počela 19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2024 1Foto: Aleksandar Gazibara

Izložbom “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, počela je 19. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2024.

Izložba autorke Aleksandre Šević za cilj ima približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana, a posvećena je delu Milana Zlokovića i osmišljena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković.

Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, na otvaranju je rekla da će BINA ovaj put imati dve glavne programske linije.

“Jednu koju smo nazvali Obnavljanje arhitekture 20. veka i drugu koja se bavi savremenom arhitekturom. U okviru obnavljanja arhitekture 20. veka, bavićemo se pre svega baštinom modernističkog perioda, načinima na koji se ona obnavlja i rekonstruiše, načinima na koji je mi kao struka štitimo, ali isto tako i kao šira društvena zajednica. Predstavićemo primere dobre prakse, a razgovaraćemo i diskutovaćemo i o onome što je ugrožena baština; kako da se potrudimo da je sačuvamo na najbolji mogući način, kao memoriju ovog grada.”

Aleksandra Šević, autorka izložbe i viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, posebno je istakla:

“Nismo želeli da se bavimo onim što nije najbolje, već smo hteli da stavimo u prvi plan nešto što bi trebalo da bude vodič, pokretač, da nam pokaže kako se može. Najveća zahvalnost ide novom vlasniku Vile Prendić – porodici Prokić, jer da nije bilo njih i njihove duboke spoznaje sa čim će se sve suočiti i to na samom početku, nisam sigurna kakav bi rezultat bio. Moje profesionalno i lično zadovoljstvo je bilo da sarađujemo i da radimo stvarajući nešto što predstavlja obnovljeni objekat, kome su vraćene vrednosti zbog kojih je on utvrđen za spomenik kulture”.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, u svom govoru je navela da Zavod ne radi samo na prezentaciji, već i na očuvanju spomeničkog nasleđa Milana Zlokovića.

“Vrlo tesno smo sarađivali prilikom obnove i rekonstrukcije dečije klinike u Tiršovoj, a Vila Prendić je odličan primer kako može da se sarađuje na kulturnom nasleđu. Zaista se zahvaljujem vlasnicima koji su to prepoznali i bez bilo kakvih drugih uticaja, zajedno sa nama, u svim segmentima ispoštovali mere i uslove tehničke zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.”

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, između ostalog je rekao da je modernizam svojom revolucionarnošću obeležio 20. vek, dominantno skrećući pažnju na načela funkcionalnosti, jednostavnosti, i iskrenosti.
“Ovi principi su oblikovali područja i gradove, domove i javne prostore, kod nas i širom sveta, ostavljajući dubok i uticajan trag na globalnom nivou. S druge strane, modernizam koji se razvijao na našim prostorima ima veoma karakterističan oblik. Ovogodišnja BINA nam pruža priliku da dublje istražimo ovaj specifikum kao arhitektonski fenomen, i da uočimo principe koji se reflektuju i reinterpretiraju u našoj savremenoj arhitekturi.“

U petak 31. maja u 12 časova, na programu BINE je Seminar „Arhitekti / Projektanti / Praktičari“ u Sava Centru, dok je za 18 časova u Likovnoj galeriji KCB zakazan okrugli sto „Vila Prendić – jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića”. Učesnici na ovoj tribini biće Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović i Nebojša Antešević, a moderator Tanja Damljanović Konli.
U subotu 1. juna u 12 časova, biće održano autorsko vođenje kroz izložbu “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” u Likovnoj galeriji KCB-a.

Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 održava se od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, a obuhvatiće brojne izložbe, izlete, seminare, tribine, i edukativne programe za širu i stručnu javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari