Počela izlagačka sezona Velike galerije u Smederevu 1Foto: sa izložbe Aleksandre Dević

Izlagačku sezonu Velike galerije Kulturnog centra Grad za 2017. godinu će činiti fotografije, crteži, instalacije i video instalacije, slike, ali i skulpture, pa i vez i primenjena umetnost.

Između selektovanih postavki, organizatori obećavaju dosta zanimljivih projekata, a otvaranje jednog od takvih na programu je večeras.

Sinoć je zatvorena prva izložba iz godišnjeg programa, postavka Zagrljaj, mlade umetnice iz Subotice, Aleksandre Dević, čiji angažovani koncept tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu.

Sledeća postavka, jedina preostala iz izlagačke sezone za 2016. biće otvorena u ponedeljak 6. februara. Do tada će biti izložena Bots and Bits, izložba minijaturnih skulptura, postavka koja nije deo godišnje izlagačke sezone, ali je reč o nteresantnom projektu, čije je otvaranje, kao što je Danas već objavio, zakazano za večeras.

U ponedeljak, 6. februara od 20 časova otvara se izložba Titraj, kao treća kolaborativna izložba Emilije Radojičić i Maria Kolarića, umetničkog para iz Beograda, o čemu ćemo detaljnije govoriti u najavi otvaranja.

Savet galerije selektovao je za izlagačku sezonu 2017. projekte sledećih umetnika: 1. Nataša Kokić, 2. Jelena Jelača, 3. Daliborka Đurić, 4. Maja Gecić, 5. Goran Marjanović, 6. Nenad Stojaković, 7. Sonja Lundin, 8. Aleksandra Dević, 9. Burcin Pervin, 10. Bernard Hertzenauer, 11. Nora Adwin i Athanasia Panagea.

Velika galerija KC Grada formira svoj godišnji izlagački program putem konkursa. Kao i svake godine o izboru projekata za izlagački program odlučivao je savet galerije u sledećem sastavu: Ljudmila Stratimirović (SRB), Monika Lang (SRB), Davor Bruketa (CRO), Imelda Ramović (BiH) i Aleksandar Stojanović (SRB).

“Savet galerije se kao i u prethodnim godinama trudio da projekte bira prema savremenosti teme, da obraća pažnju na multimedijalnost programa i na mlade umetnike, kako bi im se pružila šansa da se prvi put predstave domaćoj publici.”

Na konkurs galerije svake godine pristižu i projekti stranih umetnika za koje važe isti kriterijumi prilikom odabira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari