Počela prodaja ulaznica za izložbu „Čistač“ Marine Abramović

Ostavite komentar


    1. Foliraj i ti pa budi u bilo čemu broj jedan, poput nje. Inače, ona je veličanstvena i kao ličnost i kao umetnik. Lepo je što je tu, mada, lično, iz revolta prema vlasti koja joj ovo organizuje, izložbu neću posetiti i voleo bih da na taj dil sa njima nije pristala, no, to ne umanjuje njen opšti kvalitet.

  1. To što radi Marina A. nema veze sa umetnošću. To bi Kant svrstao u originalne besmislice. To je konceptualno praktikanstvo. U čemu se sastoji njen dar? Da li ta žena ume da slika? Pikaso je umeo, pa je imao moralno pravo da unosi novine u slikarstvo. Da li njen “ rad “ može da izdrži poređenje sa Rembrantom ili Tamarom de Lempickom. Estetičari će morati da se angažuju i da raskrinkaju antiumetnost u XXI veku. Umetničko delo promoviše autora.

    1. „Njen opus je neka vrsta malog kompendijuma umetnosti performansa i njegovih istorijskih trajektorija od ranih sedamdesetih do danas. U krajnjoj liniji, ona je jedini performer njene generacije koji je sve do danas ostao veran ovom mediju i koji i dalje istražuje mogućnosti i granice performansa. Pogledajmo samo sve te žanrove ili tipove performansa u kojima se do danas okušavala: bodi art, duet performans, performans dugog trajanja, spiritualni performans, autobiografski performans, participatorni performans, performans-instalacija, objektom posredovani performans, mestom određen performans, performans sa životinjama, reperformans, performans zajednice itd. Ovakav varijetet performativnih oblika izražavanja nećete naći ni kod jednog drugog umetnika performansa. Čini mi se da to niko od mnoštva interpretatora Marininog opusa nije uočio. Zato verujem da je izložba „Čistač“ odlična prilika da se u lokalnoj umetničkoj zajednici stimuliše interesovanje za performans kao formu umetničkog izraza i zato pozdravljam Marininu velikodušnu odluku da održi majstorsku radionicu za mlade umetnike performansa.
      * Da li se u slikarskim radovima Marinine izložbe da naslutiti radikalnost koja će uslediti kasnije?
      Ako mislite na slike sa oblacima, indirektno, jer na njima umetnica, kako je kasnije objasnila, otkriva lepotu nematerijalnih vizuelnih fenomena u prirodi, što će je dovesti do saznanja da i sama umetnost može biti nematerijalna i da se može osvojiti sloboda da se bez kista i platna pravi umetničko delo.“ D. S
      Možda bude malo jasnije? Nažalost medij performansa i nije baš medij za široke narodne mase, ni za svakog estetičara, kao ni istoričara umetnosti….

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.