Počelo okupljanje Fotografske umetničke kolonije u Zrenjaninu 1Foto Jovan Njegović Drndak

Učesnici druge Fotografske umetničke kolonije u Zrenjaninu započeli su juče okupljanje radnim izletom u Specijalni rezervat „Carska bara“, gde su ovekovećili ravničarske prizore a potom je otvorena na gradskom trgu izložba fotografija starih zavičajnih majstora.

Izložbu je u ime domaćina otvorio gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Predstavljeno je četrdeset, do sada neobjavljenih, fotografija postavljanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću. To su dela zavičjanih fotografa, snimljena su s kraja 19. veka pa do 1940. godine, objašnjava autor izložbe Jovan Njegović Drndak.

U drugoj Fotografskoj umetničkoj koloniji, od 8. do 10. maja u Zrenjaninu, učestvuju Voja Mitrović, Nino Rakićević, Tomislav Peternek, Borivoje Mirosavljević, Vukica Mikača, Gordan Pomorišac, Sanja Knežević, Martin Candir, Zoran Jovanović Mačak, Gordana Hajinović i Sonja Žugić.

Planirano je da u Savremenoj galeriji umetnički fotograf Voja Mitrović održi masterklas a ljubitelji fotografije moći će da se druže i sa Tomislavom Peternekom.Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević, fotograf i profesor fotografije na Santa Barbari, u Kaliforniji.

Završnog dana manifestacije, 10. maja, Borivoje Mirosavljević će predstaviti svoju najnoviju knjigu o fotografiji, a očekuje se potpisivanje protokola o zaštiti fotografije u kulturi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari