Počeo 69. Kanski festival 1

Kanski filmski, 69. po redu počeo je konferencijom za novinare članova žirija i ekipe filma „Cafe Society“ američkog reditelja Vudija Alena koji zvanično otvara festivalski program.

Za prestižnu Zlatnu palmu, koja se izrađuje od zlata, te posebnog kristala i vredna je 20.000 evra,  takmičiće se 20 filmova, među njima i ostvarenja velikih imena evropske i svetske kinematografije, poput Pedra Almodovara sa ostvarenjem „Hulijeta“, Džima Džarmuša sa filmom „Paterson“,  Šona Pena sa filmom „The Last face“.

Žirijem predsedava australijski reditelj Džordž Miler, tvorac čuvene filmske sage „Pobesneli Maks“. U žiriju su i reditelji Arno Deplešen, Laslo Nemeš i Valerija Golino, glumci Donald Saterlend, Kirsten Danst, Vanesa Paradi i Mads Mikelsen, i iranska producentkinja Katajun Šahabi.

Među gostima koji su potvrdili dolazak biće Džordž Kluni, Lea Sejdu, Žilijet Binoš, Marion Kotijar, Rasel Krou i Šarliz Teron. Festival će trajati do 22. maja uz pojačane mere bezbednosti zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu i Briselu.

Sin optužio Alana

Nekoliko minuta pre konferencije za novinare ekipe Alenovog filma, na sajtu lista „Holivud reporter“ objavljen je tekst rediteljevog sina Ronana Faroua o optužbama protiv njegovog oca za navodno seksualno zlostavljanje sina Dilana. Farou je kritikovao javnost zbog zataškavanja tog slučaja, ali niko od novinara nije postavljao Alenu pitanja o tome.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari