NisvilleFoto: M.A./ATAImages

Jubilarni, 30. Nišville Jazz Festival počeo je u petak, 09. avgusta, nudeći program dostojan jubileja, kao i brojne inovacije.

Kako organizatori prenose, u fokusu prvog dela desetodnevnog festivala je pozorišni i filmski program, koji je ove godine izuzetno bogat uz gostovanje brojnih pozorišnih trupa iz čitavog sveta.

Za razliku od ranijih godina, predstave se igraju na različitim lokacijama u centru grada – od Amfiteatra na keju, preko novootvorene Beogradske kapije, do mosta ispred samog ulaska u Tvrđavu.

Pozorišni deo festivala otvoren je pred prepunim Amfiteatrom na keju, u petak predstavom „Tuđe cipele“ rađenoj u ko-produkciji Ane Furs, Athletes Of The Heart iz Londona (UK), Actors Dance Teatro i CZD, i Niville Band-a.

Predstava „Tuđe cipele“ govori o nedostatku empatije u savremenom društvu, u kojem nema vremena, ni volje, da se bude „u tuđim cipelama“ i doživi svet drugačijim očima.

Iste večeri, odigrana je i predstava italijanske pozorišne trupe mladih „Maestrale Teatro“ koja se svojom predstavom „Nešto veliko“ bavi generacijom Milenijalaca i njihovim pokušajima da razumeju i uklope se u svet koji se neprekidno menja.

Subotnji pozorišni program, nastavljen je koreo-dramom „Pokidan/a kao ruža“, pozorišne trupe Wender Collective iz Čikaga (SAD) i predstavom „Candy“ pozorišta „Zlatni jelec“ iz Severne Makedonije, dok su u nedelju 11. avgusta odigrane predstave „Skenderbeg“, Bitef Dance Company iz Beograda (SER) koja se bavi proučavanjem tematike herojstva, kao i predstava i „Čvorovi“, holandske trupe Spop & Bruinsma, koja govori o povezivanju u vremenima izolacije.

Tokom ovog istog vikenda započeo je i filmski program, otvorenim javnim projekcijama na centralnom gradskom trgu. Filmski deo ovogodišnjeg Nišville jazz festivala podeljen je u nekoliko segmenata u kojima će biti predstavljena kako holivudska ostvarenja, tako i nezavisni i eksperimentalni filmovi i klasici nemog filma.

Lokacije na kojima će filmovi biti prikazivani su Trg kralja Milana (9-11. avgust), Salon 77 u Tvrđavi (10-13. avgust) Amfiteatar na keju (12-18. avgust), Letnja pozornica u Tvrđavi (12-14 avgust), Tvrđavski park (15-18. avgust), bašta Oficirskog doma (15-18. avgust).

Muzički program festivala započeo je u petak, 9. avgusta, nastupima na Museum – Youth Stage-u, gde su se tokom vikenda predstavili izvođači poput Line Up, Kolege, Section 2 (Jazz band Muzičke škole Niš), P.N.F.S, 557 i Autonomna kontrola.

Takođe, jedna od značajnih inovacije je i program „Šaban Bajramović & Balkan Brass Stage“ koji je ranijih godina održavan u Amfiteatru na keju, ove godine će biti održan na Letnoj pozornici u Tvrđavi, čime je omogućeno da mnogo veći broj posetilaca na mnogo kvalitetniji način uživa u ovoj vrsti muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari