Počeo Mesec Matice srpske u Zrenjaninu: O srpskoj tradiciji, jeziku, zadužbinarima i delu Miloša Crnjanskog 1Foto: privatna arhiva

Predavanjem profesora dr Gorana Vasina, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu na temu «Srpska Vojvodina – 175 godina Majske skupštine», koje je sinoć održano u Kulturnom centru Zrenjanina, u ovom gradu otpočela je manifestacija „Mesec Matice srpske“.

Manifestacija, čiji organizatori su Kulturni centar Zrenjanin i Matica srpska iz Novog Sada a pokrovitelj Grad Zrenjanin, predstaviće kroz predavanja najznačajnije istorijsko-društvene teme za srpski narod u Vojvodini.

„Ideja manifestacije je da se pruži sadržaj kvalitetnom obrazovanju, kulturnim sadržajima i negovanju pravih vrednosti, čime činimo društvo zdravijim i sposobnijim za izazove u kojima se nalazimo. Ipak, okosnica svega je istorijska priča o identitetu srpskog naroda u Vojvodini i Banatu. Na osnovu toga je osmišljena manifestacija, na kojoj su predavači članovi i saradnici Matice srpske a čućemo i akademika Delića na predavanju o Milošu Crnjanskom“, najavio je urednik tribinskog programa KCZR Đorđo Prstojević.

Na prvom predavanju, kojim je manifestacija otpočela, profesor Goran Vasin osvrnuo se na značaj Majske skupštine za srpski narod u Vojvodini.

On je govorio o istorijskim okolnostima koje su predhodile odlukama skupštine, kao i posledicama koje su donete odluke na Majskoj skupštini imale u turbulentnim vremenima za Austrougarsku monarhiju i narode koji su živeli pod njom.

Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru Zrenjanina, u periodu od 9. do 30. maja, održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske, eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na Banat, očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska. Posebno predavanje biće posvećeno Milošu Crnjanskom.

Prema programu manifestacije, u utorak, 16. maja u 19 časova, predavanje o zadužbinarstvu pod nazivom „ Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“ održaće upravnica Matice srpske Jelena Veselinov, master pravnih nauka, rukovodilac naučno – istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“.

Ona će predstaviti zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazaće na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

U utorak, 23. maja, u 19 časova redovna profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu za srpski jezik i lingvistiku dr Isidora Bjelaković održaće predavanje „Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas“, o istorijskoj upotrebi srpskog jezika u Banatu, njegovoj standardizaciji u prošlosti, do danas.

„Verujem da osim tog istorijskog osvrta na upotrebu srpskog jezika u Banatu u prošlosti, posetioci mogu na predavanju da čuju i aktuelna pitanja o rodno senzitivnom jeziku, a moćićemo da čujemo i odgovore na pitanje zašto su katedre srpskog jezika na državnim univerzitetima u Srbiji protiv uvođenja u upotrebu rodno senzitivnog jezika“, rekao je za Danas urednik u KCZR Đorđo Prstojević.

U utorak, 30. maja, u 19 časova akademik Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održaće predavanje pod nazivom „Miloš Crnjanski kao lirski pesnik“.

Profesor Delić, kao jedan od naših najboljih pozanavalaca dela Miloša Crnjanskog, govoriće o njegovim poemama Stražilovo, Serbia i Lament nad Beogradom koje potvrđuju da je Crnjanski uzdigao poemu na sam vrh srpskog pesništva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari