Sarajevski filmski festival (SFF) organizovao je ove godine, po ugledu na Berlinale, prvi Sarajevo Talent Campus (STC), na kojem će do 25. avgusta biti održano niz predavanja i radionica za mlade autore iz regiona, uz učešhe poznatih reditelja, producenata i glumaca, među kojima su i direktor Berlinala Diter Košlik, francuska zvezda Žilijet Binoš i reditelji Teri Džodž, Dušan Makavejev, Ognjen Sviličić, Srdan Golubović.

Sarajevski filmski festival (SFF) organizovao je ove godine, po ugledu na Berlinale, prvi Sarajevo Talent Campus (STC), na kojem će do 25. avgusta biti održano niz predavanja i radionica za mlade autore iz regiona, uz učešhe poznatih reditelja, producenata i glumaca, među kojima su i direktor Berlinala Diter Košlik, francuska zvezda Žilijet Binoš i reditelji Teri Džodž, Dušan Makavejev, Ognjen Sviličić, Srdan Golubović… STC otvoren je za mlade filmske stvaraoce i apsolvente filmskih akademija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, UNMI Kosova i Turske, a svečano je otvoren juče na Akademiji scenskih umetnosti.
Mladi autori i filmski profesionalci će kroz raznovrstan i kreativan program radionica, diskusija i predavanja, steći dodatna znanja, ali i uspostaviti kontakte koji će im pomoći u profesionalnoj karijeri. Radionice za reditelje vodiće Pjer Žalica i Ademir Kenović, te Danis Tanović, a biće ispitane mogućnosti realizacije autorskih dela u krajnje jednostavnim, „siromašnim“ produkcionim uslovima, te načini na koji film izrasta iz svoje priče. Radionice za producente vodiće Čedomir Kolar i Ket Vilers, a biće reči o tome kako lokalno pretvoriti u univerzalno, o pozitivnim i negativnim stranama koprodukcija, kao i o problemu razvoja projekta i finansijskom riziku kojem se izlažu. Sa glumcima će o oslobađanju kreativnosti, izgradnji filmskog profesionalizma, mogućnostima prilagođavanja drugim kulturama i jezicima, kao i pripremi za kasting i slično, raditi Leon Lučev i Jasmila Žbanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari