Početak internacionalne manifestacije “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” 29. juna u Beogradu 1Foto: Hanna Priemetzhofer

U subotu, 29. juna u 13 časova, plovidbom brodom “Kej 2” po ušću Save u Dunav u Beogradu, započeće internacionalna manifestacija “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings”.

Na ovom događaju biće objavljena lista umetnika i umetnica koji će učestvovati na plovećim rezidencijama.

Biće prezentovana i četiri „Jedra“ – otiska na tekstilu za svaku plovidbenu rutu, kao i premijera pesme „Motility“ Marije Balubdžić.

Domaćini ovog događaja ispred grupe kustosa i producenata su Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Dragana Jovović iz organizacije Udruženi umetnički rad, Annette Mees i Naomi Russell iz Stichting Passaros/espaco agora now.

Početak internacionalne manifestacije “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” 29. juna u Beogradu 2
Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 2

Projekat “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je putujući paviljon u obliku četiri broda koji plove po četiri evropske reke – Dunavom, Rajnom, Vislom i Težom, pre konačnog susreta u Lisabonu u okviru završnog umetničkog programa u novembru 2024.

Plovidbe će trajati tokom septembra i oktobra ove godine, a kustosi će biti deo umetničkih posada brodova.

Ovaj putujući paviljon će pratiti geografske konture Evrope sa fokusom na alternativne centre i kretanja, teritorije i zajednice, kao i na perspektive i geografije periferija.

Početak internacionalne manifestacije “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” 29. juna u Beogradu 3
Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 3

Dajući centralno mesto umetnicima/ama i uz učešće različitih zajednica na obalama četiri evropske reke kao i u istorijskom centru, ali i po periferijama Lisabona, Liquid Becomings ima potencijal da pomogne u zamišljanju zajedničke, višeglasne budućnosti.

„Ovogodišnji Evropski paviljon se pre svega bavi trajanjem umetničkog procesa, pitanjem kako u umetničku praksu uključiti vreme, promenu i neposredan odnos sa okolinom. Glavni deo Paviljona se odvija na rekama i u njihovoj okolini, u stalnom pokretu sa interdisciplinarnom i međunarodnom grupom umetnika i umetnica. Za nas je ovo i eksperimentalni rad u kome se nadamo da ćemo zajedno testirati, izneveriti i ponovo izgraditi uobičajene pojmove o tome kako, gde i za koga se dešava umetnost“, istakli su kustosi manifestacije Siniša Ilić i Bojan Đorđev.

Liquid Becomings predstavlja saradnju međunarodnih organizacija koje predvodi holandski Stichting Passaros i njihova mreža espaço agora now; Teatro Meia Volta, MS Fusion, Udruženi umetnički rad, FLOW.

Početak internacionalne manifestacije “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” 29. juna u Beogradu 4
Siniša Ilić, 4 reke, ilustracija 4

Kustosi manifestacije su Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maria Magdalena Kozłowska, Siniša Ilić, Alfredo Martins, Annette Mees, Naomi Russell, Olga Uzikaeva, Agnieszka Brzezanska i Ewa Ciepielewska.

“Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je narudžbina Evropske kulturne fondacije (ECF) uz dodatnu podršku Fondacije Calouste Gulbenkian, Dgartes, Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, Quinta Alegre i Resonance FM.

Ovaj panevropski i multidisciplinarni umetnički program pitanja o Evropi i njenoj budućnosti postavlja u prvi plan kroz umetničke programe i nove radove.

Program je pokrenula Evropska kulturna fondacija 2020. godine iz uverenja da nam je potrebno više kulturnih prostora koji prevazilaze nacionalne granice da bismo istražili i zamislili šta Evropa jeste i šta može ili treba da postane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari