BINAFoto: Monika Husar

S centralnom temom „Odjeci modernizma“ 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA 2024, biće održano od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda, u čijoj je galeriji Artget predstavljen program manifestacije.

Kao i svih ovih godina posetioce, kako zainteresovane građane tako i stručnjake iz oblasti arhitekture i urbanizma, očekuju brojne izložbe, BINA šetnje, stručna predavanja, radionice i drugi kulturni programi…

Dvanaesta BINA biće otvorena izložbom „Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje“, 30. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Vila predstavlja autorsko ostvarenje istaknutog arhitekte Milana Zlokovića, a izložba ima za cilj približavanje stambene arhitekture međuratnog modernog pravca, njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti arhitekture i postulata na kojima je zasnovana. Kustoskinja i autorka izložbe „Vila Prendić“, Aleksandra Šević iz Zavoda za zaštitu kulture spomenika grada, kazala je da je rekonstrukcija ove vile primer dobre prakse na koji u budućnosti treba da se ugledaju ljudi koji imaju nekretninu-spomenik kulture ili se odlučuju da kupe jedan takav spomenik.

– Sačuvali smo sve izvorne vrednosti Vile Prendić, zbog kojih je ona i utvrđena za spomenik kulture. Rezultat je nešto što je vratilo veru u to da se takve vrste obnova mogu desiti u današnje vreme – kazala je Šević.

BINA
Foto: Vizual 19. BINA

Tokom pomenute izložbe biće prikazan i film koji je pratio rad na ovom objektu. Danica Jovović Prodanović, jedna od osnivača BINA-e, dodala je da je pomenuti dokumentarac okupio mladu ekipu profesionalaca sa Fakulteta dramskih umetnosti, te da film edukativnog karaktera govori o tome da je moguće izvršiti rekonstrukciju na način koji ide u prilog samom objektu kao spomeniku i korisnicima koji ulaze u tu kuću 100 godina kasnije. Zato se ona nada da će ovo ostvarenje, koje se premijerno prikazuje u okviru izložbe, zaživeti i na festivalima pa čak i malim ekranima.

Tanja Damljanović Konli, predsednica Do.co.mo.mo Srbija, kazala je da je u pravom trenutku kod nas došao jedan od najvećih svetskih eksperata iz ove oblasti Vesel de Jong, sa univerziteta TU Delft, koji će održati individualno predavanje 6. juna. Jong će govoriti i u okviru seminara Obnavljanje arhitekture XX veka: Novi život modernizma – od ideje do realizacije, u diskusiji – Ugrožena baština – Beogradski sajam, Hotel Jugoslavija, Generalštab, koja će biti održana 7. juna u Galeriji Artget KCB, zajedno sa Konli. Razgovor će moderirati Jelica Jovanović.

– Na okruglom stolu 7. juna će se prvo predstaviti primeri dobre prakse – Sava Centar, BIGZ, Vila Prendić… ali ćemo na kraju da pomenemo i goruće teme kao što su Generalštab – kazala je Konli, dodajuću da je trenutna situacija postala „borba živaca struke i sumanutog arhitektonskog razvoja“, tačnije onih koji kupuju i prodaju arhitektonske znamenitosti.

Martin Reichardt iz Gete nstituta, ispred EUNIC-a, govorio je o projektu „Beogradske urbane oaze: Održive transformacije zapostavljenih prostora u Beogradu“, koji EUNIC realizuje u saradnji sa Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom i Centrom za integracuju mladih i Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju. Projekat se bavi aktiviranjem lokalne zajednice kroz radionice urbanog dizajna, a njegove intervencije podstiču svest o životnoj sredini, održivosti i inkluzivnosti.

Prodanović se osvrnula i na ovogodišnje BINA šetnje, koje su posvećene rekonstrukciji objekata nastalih u 20. veku, delima arhitekata Milana Zlokovića, Stojana Maksimovića, Milorada Pantovića, Vladete Maksimovića… A tokom šetnji posetiće se i neke od novoizgrađenih objekata naših savremenika. BINA šetnje otkrivaju grad u društvu arhitekata, istoričara umetnosti i umetnika, a ove godine pojedinačne šetnje nose nazive: „Gradske vile – Profesorska kolonija“, „Beogradski sajam – mesto koje je video ceo svet“, „Hotel Jugoslavija: Identitet i transformacija“, „Palata Saveznog izvršnog veća u Novom Beogradu – Palata Srbija“ i „Arhitektonski novosadski korzo“.

BINA program se zatvara dodelom nagrade i priznanja DAB-a za Arhitektonski događaj godine 2023. Sa bogatim celomesečnim programom detaljno se možete upoznati na sajtu bina.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari