Počinje Festival uličnih svirača u Novom Sadu: Vesela povorka kreće od centra grada do Tvrđave 1Foto: Zoran Ješić/FUS

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest biće otvoren danas 29. avgusta u 19.30 sati tradicionalnom povorkom koja svake godine kreće iz centra grada. Francuski teatar Planete Vapeur sa performansom Microcosmos predvodiće paradu od raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina do Gradića.

Sa karnevala u Nici, ova trupa donosi nam nesvakidašnji nastup ogromnog insekta, visokog preko 12 metara, uz pratnju akrobata na tlu i u vazduhu. Na glavnoj bini ispred Beogradske kapije u 21 čas uslediće nastup hrvatskog sastava ABOP.

U Beogradskoj ulici će tokom prve večeri festivala nastupiti japanski multiinstrumentalista i ulični perfomer EPPAI, nakon čega će nastupiti čileanski sastav La Tromba.

U Štrosmajerovoj ulici će nastupiti Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković, glumci kultne serije „Državni posao“.

Na trgu prote Mihaldžića biće izvedena monodrama „Mrzim pozorište“ dramaturškinje Minje Bogavac, dok će ljubitelji i ljubiteljke džeza imati prilike da čuju Organic trio, sastav koji predvodi poznati slovenački džezer Jure Pukl.

Tokom naredna dva dana, domaće i regionalne umetnike predvodiće beogradski muzičar Džipsii, Iva Zhiva i hrvatski izvođač IDEM.

Još mnoga imena vredna pažnje čine program ovogodišnjeg Gradić festa, a neka od njih su bendovi Ki Klop, Škofja Loka, JAL i Hydrogen iz Novog Sada. Ovogodišnji festival će obeležiti i izvedbe džez sastava priznatog muzičara i kompozitora Vlade Maričića i ukrajinskog saksofoniste Maxa Kochetova.

Osim muzičkog programa publika će u sklopu Gradić bioskopa u petak i subotu od 20 časova imati priliku da pogleda pet filmova na francuskom jeziku, odabranih u saradnji sa Francuskim institutom. Filmovi koji će se prikazivati su igrani – Les Amours d’Anais, Playlist i À l’abordage, i dva animirana dečija filma pod nazivom Athleticus.

Lokacije na kojima će biti održan program ovogodišnjeg Gradić festa čine punktovi ispred Beogradske kapije, Štrosmajerova, Beogradska ulica, Lisinskog i Trg Prote Mihaldžića.

Muzičkim autobusom do festivala

U okviru saradnje sa JGSP „Novi Sad“ publika će imati priliku da besplatno dođe na festival gradskim autobusima koji će saobraćati posebno kreiranim trasama. U duhu festivala, publika u autobusima može da očekuje muzičke nastupe kao pripremu za ono što ih čeka kada dođu u Gradić.

Saobraćaj tokom tri festivalska dana

Zbog održavanja festivala biće određena privremena izmena režima saobraćaja. Za potrebe povorke, saobraćaj će biti zabranjen na Bulevaru Mihajla Pupina, od ulice Žarka Zrenjanina do puta za Tvrđavu, 29. avgusta, u periodu od 16 do 21 čas.

Zabrana odvijanja saobraćaja u Petrovaradinu, od Trga vladike Nikolaja do puta za Tvrđavu, u periodu od 28. avgusata od 16 časova, do 1. septembra do 16 časova.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2024. organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari