Počinje Martovski festival 1

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival, počinje sutra u Domu omladine Beograda svetskom premijerom filma „Tierra Utopia“ u režiji Jelene Stolice.

Tom prilikom biće uručena i nagrada za životno delo montažerki i profesorki Fakulteta dramskih umetnosti Jelici Đokić. Jedna od najdugovečnijih filmskih manifestacija, ne samo kod nas nego i u Evropi, i u jubilarnom 65. izdanju nastavlja koncepciju osmišljenu prošle godine, kao platforme za nacionalnu produkciju. Do 1. aprila publika će moći da pogleda najbolje dokumentarne, kratkometražne, animirane i eksperimentalne filmove, i to u trenutku kada domaći autori posvećeni ovim formama doživljavaju sve veću ekspanziju u svetu.

U takmičarskom programu biće prikazano više od 80 dokumentarnih, kratkometražnih, animiranih i eksperimentalnih, odabranih među 4.000 prijavljenih. Takmičarski program predstavlja presek domaće produkcije, ali za nagrade konkuriše i 10 inostranih kratkih igranih ostvarenja. Nagradni fond festivala iznosi 14.000 evra, pri čemu će biti dodeljeno šest gran prija u vrednosti od po 2.000 evra i četiri strukovne nagrade od po 500 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Posebno zanimljivi biće i prateći programi, pre svega večernje projekcije inspirativnih i značajnih dokumentarnih filmova, ali i brojne radionice, kao i retrospektiva filmova austrijske rediteljke Rut Bekerman, te projekcije VR dokumentarnih filmova koji omogućavaju gledaocima da se nađu u centru dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari