Počinju Novosadske muzičke svečanosti: Premijera Listove opere 1

Srpska premijera koncertnog izvođenja opere „Sardanapal“ Franca Lista zakazana je za večeras na svečanom otvaranju međunarodnog festivala umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti.

Otvaranje je zakazano u 20 sati na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

Zahvaljujući NOMUS-u i saradnji između Srpskog narodnog pozorišta i Muzičke omladine Novog Sada, publika će imati prilike da čuje zanimljivo muzičko otkriće, a u izvođenju vrhunskih solista svetske scene i ansambala Srpskog narodnog pozorišta. Učestvuju: Ženski hor i orkestar SNP-a, dirigent je Gianluca Marciano iz Italije, a solisti su Anush Hovhannisyan, sopran (Jermenija), Hector Lopez Mendoza, tenor (Meksiko) i Vazgen Gazaryan, bas (Nemačka). O ovoj operi svetski mediji su pisali da je „uzvišeno otkriće“ i da je šteta što List nije nastavio da se bavi operama, kao i da u „Sardanapalu možemo prepoznati neke vrstu izgubljene karike u muzičkoj istoriji, prelazak iz belkanta ka dramatičnijem stilu“.

Prodaja ulaznica je na blagajni Srpskog narodnog pozorišta, Pozorišni trg 1, radnim danima od 10 sati pa do početka poslednje predstave.

Nomus 2019. trajaće sve do 18. aprila, a tokom deset aprilskih dana, Novosađane očekuje deset koncerata, koje će priređivati ugledni solisti i ansambli iz Srbije, Litvanije, Estonije, Letonije, Rusije, Mađarske, Poljske, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, SAD-a i Australije. Novosadske muzičke svečanosti organizuje Muzička omladina Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Otkrivena pre dve godine

Manje je poznato da se List oprobao kao autor muzičko-scenskih ostvarenja. Godine 1849. je počeo da piše italijansku operu, radeći na njoj s prekidima blizu sedam godina. Muzika Sardanapala, pisana prema istoimenoj drami Lorda Bajrona iz 1821, bila je tako zavijena velom ćutanja skoro 170 godina, sve dok je grupa studenata sa Univerziteta u Kembridžu, predvođena profesorom Dejvidom Tripitom nije dešifrovala. Rukopis ove jedine Listove zrele opere, svetlost dana je ugledao marta 2017. godine. Istraživanje pokrenuto u Kembridžu privuklo je potom i mlade operske umetnike iz londonske Kraljevske opere i ambiciozne i ugledne dirigente Kirila Karabica i Đanluku Marčana, i upravo su oni bili kreatori svetskih premijera u mestima u kojima je delo stvarano: u Vajmaru, 18. avgusta prošle godine u kome je komponovano, i italijanskom gradu Leričiju na Festivalu „Suoni dal Golfo“, 27. avgusta iste godine. Na Nomusu će ova opera zazvučati treći put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari