Predstavljanjem knjige Tomislava Mijovića „Zoranu Radmiloviću pesnici i likovni umetnici“ u Narodnom muzeju u Zaječaru počinju XX Zoranovi dani, pozorišni festival koji se u čast Zorana Radmilovića organizuje u rodnom gradu ovog velikog glumca. Glumci pozorišta Timočke Krajine koji nosi ime barda srpskog glumišta igraće večeras za Zaječarce i njihove goste „Karolinu Nojber“ po tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Miloša Jagodića.

Svečano otvaranje festivala planirano je za subotu veče, 15. oktobar, kada će publiku u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ najpre pozdraviti gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, zatim će o Zoranu govoriti Milan Mihailović, Tanja Bošković i Aljoša Vučković, da bi XX Zoranove dane oficijelno otvorio ministar kulture Predrag Marković. Prvi će nastupiti glumački ansambl beogradskog Ateljea 212 sa predstavom „Otac na službenom putu“ Abdulaha Sidrana u režiji Olivera Frljića. Svečanom otvaranju prethodiće program „Pesnici Zoranu Radmiloviću“ kraj spomenika Zoranu Radmloviću u kome učestvuju Milan Mihailović, Dragoljub Firulović i Nebojša Simeonović, kao i otvaranje izložbe „Savremena kostimografija“ Narodnog pozorišta Beograd .

– U narednih sedam dana ljubitelji teatra, pored brojnih pratećih programa, moći će da vide desetak pozorišnih predstava iz Srbije i regiona od kojih će šest biti u konkurenciji za brojne nagrade, a najznačajnije su Zoranov brk za glumačku bravuru i Statueta Zorana Radmilovića za najboljeg glumca Festivala – kaže za Danas upravnik zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Do 21. oktobra na daskama koje život znače u Zaječaru glumci Ateljea 212 igraće predstavu „Dokle“ Milice Piletić u režiji Alise Stojanović, a glumci zemunskog Madlenijanuma „Miholjsko leto“ po tekstu Ivana Turgenjeva u režiji Egona Savina. Domaće, zaječarsko pozorište predstavlja se „Snežnom kraljicom“ za koju je adaptaciju teksta i režiju uradila Kornelija Kamenova Jordanova, gošća iz Bugarske, a Narodno pozorište iz Sombora Gogoljevom „Ženidbom“ u režiji Ane Đorđević. Na programu XX Zoranovih dana su i „Kanjoš Macedonović“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Budve grada teatra po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra, „Staklena menažerija“ Tenesi Vilijamsa u režiji Branka Popovića Gradskog pozorišta iz Jagodine. Poslednje festivalske večeri pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ igra predstavu „Svašta“ za koju tekst adaptirao i režirao je Milan Lane Gutović, nakon čega će biti dodeljene nagrade i XX Zoranovi dani biti svečano zatvoreni.

Ko kreira repertoar pozorišta u Srbiji?

Tokom trajanja XX Zoranovih dana u nedelju, 16. oktobra u pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ biće predstavljena monografija „Ljubomir Muci Draškić ili živeti u pozorištu“ koju je priredio Feliks Pašić. O ovom izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije govoriće Ksenija Radulović, dramaturškinja, i reditelji Nebojša Bradić i Kokan Mladenović. Poslednjeg festivalskog dana, 21. oktobra, biće održana tribina Festivala na temu „Ko kreira repertoar pozorišta u Srbiji“, a moderator tribine je teatrolog Miroslav Miki Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari