Ukrajina ponovo na Sajmu knjigaFoto: Antonio Ahel/ATAImages

U Beogradu je večeras pod sloganom „Reč je slobodna“ otvoren 67. međunarodni sajam knjiga na kome je Kuba zemlja počasni gost.

Sajam je otvorila naša istaknuta književnica Milena Marković koja se u poetskom govoru prisetila kako je kao mala dolazila na sajam knjiga i kako je „dobila knjigu o bogovima, ali i knjigu pesama koje su pisali njeni bogovi“.

„I svake godine dolazim da njušim Savu, krilata od svega što sam ponela u otežaloj torbi, pa je lepo kad sednem i otvorim mirisnu knjigu, a ona me odvede dalje od ovog života“, odrecitovala je Marković.

Postavila je i filozofsko putanje „šta bi bio život da nema reči“.

Na kraju, pozvala je sve građane Srbije da „dođu pod čarobnu kupolu i da čitaju, jer da nije reči, pitanje je i da li bismo mi bili ljudi“.

Okupljenima se obratio i kubanski pisac Migel Barne Lansa koji je naglasio da je Beogradski sajam knjiga „pravo mesto razmene među piscima, izdavačima, bibliotekarima i svima onima koji rade na promociji čitanja kako knjiga ne bi umrla“.

„Ovo je jedna od najstarijih ovakvih manifestacija u Evropi. I jedna od najznačajnijih. Zato mi je velika čast što sam ispred delegacije Kube baš ja dobio priliku da se obratim na otvaranju ovogodišnjeg sajma“, zaključio je Lansa.

Otvaranju 67. sajma knjiga prisustovali su predstavnici vlade Srbije i diplomatskog kora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari