remont nua nkssFoto: Marija Konjikušić

„Hvala timu KCB-a“, napisala je Darka Radosavljević istoričarka umetnosti i direktorka Nezavisne umetničke asocijacije i Galerije Remont na svom Fesjbuk nalogu kada je na sajtu Kulturnog centra Beograda juče objavljeno obaveštenje dolepotpisanog tima ove institucije, koje prenosimo u celini

Drage koleginice i kolege koji ste stvarali Remont,

Želimo da vam se zahvalimo što ste sa nama delili vaša znanja, ideje, arhive, kontakte i vreme protekle dve decenije.

Bili ste obavezna stanica nama, umetnicima, kustosima i drugim radnicima u kulturi sa kojima je Kulturni centar Beograda sarađivao, pa su nakon tih susreta nastajali novi programi i saradnje.

Bilo bi veoma važno za sve institucije kulture i umetničku zajednicu da vaše iskustvo i praksa nastave da budu dostupni javnosti, jer ste akumulirali deo znanja koje nijedna institucija savremene umetnosti u Srbiji nije.

Pozivamo vas, uz iskrenu želju da razgovaramo o tome kako kroz svoje kapacitete možemo da budemo vaša podrška za dalji rad i deljenje znanja i iskustva“, poručili su ljudi iz Kulturnog centra Beograda.

Zorana Đaković Minniti, Ninela Gojković Danica Jovović Prodanović, Svetlana Petrović, Jasmina Petković, Senka Ristivojević, Vladimir Bjeličić, Bojana Aleksijević, Ljubica Solunac, Damjana Njegić
Gordana Nikolić,Dragana Ilić, Tatjana Rakić, Anđelka Tomašević, Marijana Arsić, Snežana Branković
Ljiljana Ilić.

Podsetimo, Remont – nezavisna umetnička asocijacija objavila je da se odjavljuje  nakon 25 godina rada, a u nedavnom intervjuu za Radar Darka Radosavljević je to sumirala rečima „Bolje katanac nego pakt sa đavolom“.

Skrenula je, između ostalog, pažnju i da se ovde sada potencira amaterizam, da se forsira šareno, ukrasno, dekorativno.

– To što zvanične politike predstavljaju kao izuzetne vrednosti, zapravo su Potemkinova sela, marketinški potrebna trenutnoj vrhuški, koju u kulturi zastupa mala grupa političara koji je suštinski ne razumeju- rekla je između ostalog za Radar Darka Radosavljević.

Ona i Remontovci bili su pozvani i na performans 7 0x 7 Meal ( Obrok), na ručak i otvoreni razgovor ispred Kulturnog centra Beograda (KCB) kojim je nezvanično počeo ovogodišnji 60. jubilarni Oktobarski salon.

Podrška Remontu: „Bili ste obavezna stanica nama, umetnicima, kustosima i drugim radnicima u kulturi“ 1
foto Marija Konjikušić

Pozvani su i mnogi umetnici radnice i radnici u kulturi, novinari koji prate kulturu, i naravno, nadležni, koji bi mogli da pomognu glede gorućih problema, između ostalog i po pitanju prostora za rad umetnika i prostora za izlaganje, ali se niko sem britanskog ambasadora Edvarda Fergusona koji je podržao ovaj događaj i poslanika ZLF u Skupštini Srbije Dobrice Veselinovića nije pojavio.

Ćutali su nadležni, ćutale se kulturne institucije, uz čast retkim izuzecima, a po uobičajenom modelu stvar se medijski eksploatisala dok nije, takođe, prema poznatom medijskom inženjeringu vlasti, zatrpana gomiletinom informacija, taman toliko da nemate pojma o čemu se ovde zapravo radi, šta je važno a šta nije, čemu da verujete, a šta da preskočite.

Podrška Remontu: „Bili ste obavezna stanica nama, umetnicima, kustosima i drugim radnicima u kulturi“ 2
foto arhiva Remonta

Nije pomoglo ni to što je dosta sveta,  a koji očito nije važan, a kome je stalo do kulture ovog grada i zemlje dolazio  ovih dana  u prostor Remonta da Remontovce ohrabri i podrži.

Danas, 26. oktobra je završna odjava Remonta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari