Podrška Slovenačkog FC filmovima Bojana Vuletića i Nikole Ljuce 1Foto: Promo

Nagrađivanom reditelju i scenaristi Bojanu Vuletiću za novi dugometražni igrani film “Bela nedelja” stiže podrška Slovenačkog filmskog centra, po konkursu u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Kako stoji u eksplikaciji projekta, Vuletić kroz “uzbudljivu porodičnu dramu govori o vremenu u kojem više nismo sigurni šta je istina, a šta laž, da li nas lažu mediji, društvene mreže, političari, ili članovi porodice i rođena deca.

Sumnja u to šta je istina, a šta su laž i manipulacija činjenicama, postali su normalan način komuniciranja, i to se odnosi na sve – od globalnih vesti koje utiču na milione ljudi, do običnog svakodnevnog života.

U takvom sistemu vrednosti osnovna svojstva dobra i zla teško je razdvojiti, i to je ključna tema novog Vuletićevog filma „Bela nedelja“, čija se radnja događa u maloj, ruralnoj sredini u istočnoj Srbiji – ljudi obeležavaju tu nedelju poslednjeg zimskog dana, na poklade, uz gozbu, maskenbal i lomaču, ispraćaju zimu, teraju zle duhove i jedni drugima opraštaju grehe…

Podrška iz budžeta slovenačkog FC čeka i našeg reditelja Nikolu Ljucu, za “Zvečarke, njegov drugi dugometražni film u karijeri, a kako je on istakao u eksplikaciji, promene nastale u svetu za poslednjih dvadeset godina stvaraju jednu globalnu sliku problema pojedinca.

“Želja mi je da napravim jedan univerzalan film, lišen našeg geografskog ograničenja, ali koji svoju inspiraciju vuče iz naših života. Likovi ovog scenarija su jednom nogom u prošlosti, jednom u budućnosti, a u suštini su nigde, svi se trude da nešto postignu i da nešto zaborave, a sebe su pretvorili u heroje „nove normalnosti“. Nesigurnost i strah su sveprisutni u scenariju, kao i pitanje da li ostati dosledan sebi kad je sve oko nas protiv toga, biti svoj i ne napraviti kompromis od koga ćeš se stideti pred svojom porodicom i prijateljima…”, zapisao je Ljuca.

Na konkursu u kategoriji manjinskih koprodukcija izabrano je ukupno devet projekata, a među njima je i projekat manjinske srpske koprodukcije, „Živi i zdravi“, u režiji Ivana Marinovića.

Ova svadbena komedija crnogorskog reditelja dobila je ove godine i podršku Češkog Filmskog Fonda, a sva tri projekta  na svojim ranijim konkursima podržao je i Filmski centar Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari