Podrška struci protiv rušenja Generalštaba 1foto FoNet/FoNet TV

Društvo konzervatora Srbije (DKS) podržalo je dr Dubravku Đukanović i Oliveru Vučković koje su podnele ostavke na direktorske pozicije u zavodima za zaštitu spomenika kulture Srbije i Beograda, a posebnu podršku izrazilo je i svim zaposlenima u tim zavodima u protivljenju rušenju zgrade Generalštaba u Beogradu.

“Iako izuzetno retka pojava u našem društvu, vest da su dr Dubravka Đukanović i Olivera Vučković podnele ostavke na svoje direktorske funkcije Republičkog, odnosno gradskog beogradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zapravo i nije za čuđenje, a još je manje za oduševljenje. Imajući u vidu višedecenijsko tendeciozno urušavanje službe koja je, pre svega, osnovana zarad višeg javnog interesa, a to je da štiti kulturno nasleđe države Srbije, poslednje uslovljavanje donosioca odluka da ta ista služba anulira rad na vrednovanju kompleksa Generalštaba u Beogradu, samo je do kraja ogolila svu beskrupuloznost sistema”, ocenilo je DKS  7. juna u saopštenju, piše SEEcult. org

Prema navodima DKS, uništavanje kulturnog nasleđa zarad oslobađanja građevinskog zemljišta od “tereta” zvanog kulturna dobra, ne dešava se samo u Beogradu.

“Na štetu svih nas, nebrojano je mnogo primera na čitavoj teritoriji Republike Srbije o kojima javnost malo zna jer se poslovi završavaju u kancelarijama lokalnih vlastodržaca, a minimalni ljudski i finansijski
kapaciteti službe zaštite nedovoljni su za pokretanje borbe koja bi na bilo koji način mogla da ima pozitivan efekat”, navelo je DKS.

U slučaju konkretnih aktuelnih dešavanja, DKS je podsetilo da je potpisnik Deklaracije o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba, te da ga čine profesionalci čija je najznačajnija misija zaštita viševekovne istorije na ovim prostorima i prenošenje na buduće generacije.

“Konzervatori Srbije upozoravaju celokupnu javnost da je krajnje vreme da obrati pažnju na kulturno nasleđe u svom okruženju, i time bude još jedan stub odbrane zajedničkih vrednosti Republike Srbije, i ujedno dragocena ispomoć na terenu malobrojnoj konzervatorskoj službi, jer bez zajedničkog delovanja biće izgubljena sva preostala baština za budućnost”, navedeno je u saopštenju DKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari