Beogradska glumica Jelisaveta-Seka Sablić i predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ Bore Ćosića, u režiji Dušana Jovanovića, koju izvodi Atelje 212, otvoriće 37. pozorišni festiva najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – „Dane komedije“ u Jagodini, koji se, po tradiciji, održavaju svake godine od 20.

Beogradska glumica Jelisaveta-Seka Sablić i predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ Bore Ćosića, u režiji Dušana Jovanovića, koju izvodi Atelje 212, otvoriće 37. pozorišni festiva najboljih komediografskih ostvarenja Srbije – „Dane komedije“ u Jagodini, koji se, po tradiciji, održavaju svake godine od 20. do 27. marta, potvrdio je pedsednik Upravnog odbora festivala Dobrica Milićević. Seka Sablić je na „Danima komedije“ odigrala brojne uloge i osvojila mnoge nagrade, a prvu statuetu „Ćuran“ za glumu osvojila je na prvom festivalu – 1972. za ulogu „Goce“ u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića u režiji Branka Pleše, koju je izvelo Atelje 212.
Selektorka ovogodišnjeg festivala, teatrološkinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić, za ovogodišnje „Dane komedije“, uz „Ulogu moje porodice u svetskoj revoluciji“, odabrala je, za takmičarski deo, i „Sabirni centar“ Dušana Kovačevića u režiji Andraša Urbana, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, „Iza kulisa“ Majkla Frejna u režiji Ferida Karajice, u izvođenju Narodnog pozorišta Niš, „Pozovi M radi preljube“ Reja Kuna u režiji Vladimira Popovića, i izvođenju Kruševačkog pozorišta, „Ne igraj na Engleze“ Vladimra Đurđevića u režiji Staše Koprivice (Beogradsko dramsko pozorište), „Krčmarica Mirandolina“ Karla Goldonia u režiji Juga Radivojevića (Malo pozorište „Boško Buha“) i „Heroj nacije“ Ivana M. Lalića u režiji Egona Savina (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjenin).
Obrazlažući izbor predstava na konferenciji za novinare, Tasićeva je istakla da je „baziran na savremenim komedijama, što podrazumeva određen selektorski rizik, u smislu toga da nije reč o klasicima čiji je uspeh kod publike već proveren, ali i izazov da se publici predstave novija i aktuelna dela, koja podsticajnije tumače današnje vreme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari