Poetski performans i predstavljanje knjige „Oratorijum za pticu” Jasne Kinđić u SKC-u Kragujevac 1Foto: Promo

 

Večeras, u 19 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra u okviru programa Poetski performans biće predstavljena knjiga „Oratorijum za pticu” Jasne Kinđić.

„Jasna Kinđić napisala je magičnu knjigu i to nije fraza. Ove pesme treba čitati kao bajalice, kao repetativne mantre, kao molitve bogovima koji su vladali nekad, u drugom vremenu i na boljem mestu”, napisao je Vladimir Arsenić o poeziji Jasne Kinđić.

Po njemu „Oratorijum za pticu” je „izvorna poezija, ona koja se pevala u transu, koja se recitovala kraj vatre i koja je pored toga što je opčinjavala svoje slušaoce od njih tražila saučešće pretvarajući se u isceliteljski ritual očišćenja i oslobađanja”.

Pesnikinja Jasna Kinđić (48) rođena je u Gornjem Milanovcu. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradu. Performerka, osnivačica ansambla Kabare Nebula.

Pesme su joj objavljivane u časopisu „Buktinja”, zborniku poezije Kulturnog centra Gornji Milanovac „Divlja polja”, fanzinu „SlobodoUmlje”, „Zeleni konj” i na brojnim portalima.

Kabare Nebula je eksperimentalni improv sastav koji okuplja umetnike sa raznih polja umetnosti, od slikarstva, preko plesa, muzike, do književnosti. Usmereni na trenutak, uzrastaju kroz umetnost zbacivši hrabro sa sebe sve pretpostavke i obnaživši se do kosti povezuju se sa dubinom sopstvenog bića, grupe i publike koja stvara zajedno sa njima, učitavanjem, tumačenjem i celim svojim bićem.

Gosti Kabarea bili su mnogi muzičari, plesači i pesnici koji su ispredali svoj trenutak u kosmosu sa ovim ansamblom.

Zbirka pesama „Oratorijum za pticu” je njena prva knjiga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari